Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. W Naszej szkole nabędziesz dodatkowe umiejętności z zakresu barmaństwa i baristyki z obsługą kelnerską.

Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych skierowany jest dla osób:
✔ Interesujących się nowoczesnymi trendami w żywieniu
✔ Mających wyobraźnię i zmysł estetyczny
✔ Lubiących pracować w zespole
✔ Zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach
✔ Kreatywnych  i operatywnych  w działaniu

 Na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych nauczysz się organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych,  stosowania technik nakrywania stołu oraz wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
do przygotowywania i serwowania potraw. Ponadto poznasz tajniki dekoracji potraw
i stosowania receptur gastronomicznych
a po ukończeniu technikum będziesz już potrafić ułożyć swój jadłospis!

W trakcie nauki uzyskasz kwalifikacje:
➣ HGT.02.
Przygotowanie i wydawanie dań
➣ HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Absolwent technikum  żywienia i usług gastronomicznych może pracować w:
Zakładach gastronomicznych: restauracjach kawiarniach
i barach szybkiej obsługi
➣ Pensjonatach i domach wczasowych
➣ Stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych
➣ Firmach cateringowych
➣ Zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych
Lub prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych!

Studia – czyli co dalej?

Absolwent może też kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie.

ZSRCKU W PRZEMYSTCE 2021
POWERED BY RAPAF.
Skip to content