Zawód technik żywienia i usług gastronomicznych skierowany jest dla osób:
Interesujących się nowoczesnymi trendami w żywieniu
Mających wyobraźnię i zmysł estetyczny
Lubiących pracować w zespole
Zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach
Kreatywnych i operatywnych w działaniu
Na kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych nauczysz się organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych, stosowania technik nakrywania stołu oraz wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
do przygotowywania i serwowania potraw. Ponadto poznasz tajniki dekoracji potraw
i stosowania receptur gastronomicznych
a po ukończeniu technikum będziesz już potrafić ułożyć swój jadłospis!
W trakcie nauki uzyskasz kwalifikacje:
➣ HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
➣ HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Absolwent technikum żywienia i usług gastronomicznych może pracować w:
➣ Zakładach gastronomicznych: restauracjach kawiarniach
i barach szybkiej obsługi
➣ Pensjonatach i domach wczasowych
➣ Stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych
➣ Firmach cateringowych
➣ Zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych
Lub prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych!
Studia – czyli co dalej?
Absolwent może też kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie.