Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania 

W listopadzie, jak co roku, w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Uczniowie Technikum Żywienia razem z nauczycielami przygotowali materiały informacyjne na temat racjonalnego odżywiania oraz zdrowe przekąski, którymi podzielili się ze społecznością szkolną. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród młodzieży, jak i pracowników szkoły.

Aby długo cieszyć się zdrowiem należy odżywiać się zgodnie z poniższymi zasadami:

1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków, co 3–4 godziny).

2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej, w proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.

3. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe.

4. Codziennie spożywaj, co najmniej 2 szklanki mleka,  jogurt naturalny lub kefir.

5. Ograniczaj spożycie mięsa czerwonego. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.

6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.

7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).

8. Nie dosalaj potraw. Sól zastępuj ziołami.

9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.

10. Codziennie co najmniej pół godziny przeznacz na aktywność fizyczną.

Pamiętaj!

Twoje zdrowie to inwestycja na przyszłość …

Skip to content