Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania
W listopadzie, jak co roku, w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania.Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Uczniowie Technikum Żywienia razem z nauczycielami przygotowali materiały informacyjne na temat racjonalnego odżywiania oraz zdrowe przekąski, którymi podzielili się ze społecznością szkolną. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem, zarówno wśród młodzieży, jak i pracowników szkoły.
Aby długo cieszyć się zdrowiem należy odżywiać się zgodnie z poniższymi zasadami:
1. Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków, co 3–4 godziny).
2. Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej, w proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.
3. Spożywaj pełnoziarniste produkty zbożowe.
4. Codziennie spożywaj, co najmniej 2 szklanki mleka, jogurt naturalny lub kefir.
5. Ograniczaj spożycie mięsa czerwonego. Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
6. Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
7. Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
8. Nie dosalaj potraw. Sól zastępuj ziołami.
9. Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
10. Codziennie co najmniej pół godziny przeznacz na aktywność fizyczną.
Pamiętaj!
Twoje zdrowie to inwestycja na przyszłość …