Uczniowie Technikum Rolniczego odbywają zajęcia w ramach rozszerzenia programowego ,,Uprawa ziół i warzyw”. Przedmiot jest realizowany w klasie trzeciej. W ramach prowadzonych zajęć zdobywają wiedzę z zakresu wartości odżywczej, wpływu na organizm człowieka i zwierząt, technik i technologii uprawy, zbioru i przechowywania oraz analizy finansowego efektu prowadzenia działalności. Część zajęć realizowana jest w oparciu o wyjazdy do gospodarstw warzywniczych i zielarskich, przetwórni warzyw, suszarni ziół. Są również zajęcia z przygotowywania potraw z udziałem ziół i warzyw. Uczniowie przygotowali zestaw sałatek i kiełbasek przyprawionych ziołami z tegorocznych zbiorów, poczym zasiedli do ich konsumpcji. Życzymy smacznego, a mamom uczniów wyręki przy nachodzących świętach.
„PRZEMYSTKA W HOŁDZIE DLA NIEPODLEGŁEJ”
Rocznica Odzyskania przez Polskę Niepodległości to czas na uroczyste świętowanie tego wielkiego wydarzenia przez wszystkich Polaków. Upamiętnia ona odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1918 roku po123 latach zaborów i jest okazją do wspólnego celebrowania...