W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum Żywienia brali w udział w warsztatach kulinarnych w ramach akcji ” Kujawsko – pomorska gęsina na św. Marcina”, zorganizowanej przez Samorząd Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Zajęcia warsztatowe odbyły się w szkolnej pracowni gastronomicznej i prowadzone były przez doświadczonego szefa kuchni Artura Moroza.
Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali nowoczesne techniki przygotowania potraw z gęsiny, łączące tradycje z kreatywnością i współczesnym podejściem do kuchni regionalnej. Od samego mistrza kulinarnego nauczyli się garnirować potrawy czyli je dekorować, co jest bardzo ważnym elementem pozytywnego odbioru potrawy przez konsumentów. Na warsztatach kierowano się zasadą „zero waste” poprzez wykorzystanie wszystkich elementów tuszki gęsiej do przygotowania różnorodnych potraw. A było ich wiele: burgery z gęsi z pieczonymi batatami, rosół z gęsi z kluskami lanymi, grzanki z pastą z wątróbki, wątróbka z gęsi z puree z dyni, pierś z gęsi, buraki z żurawiną, sos jagoda kamczacka i sos żurawinowy, żołądki konfliktowane i wiele innych – jednym słowem uczta dla podniebienia.
Tematyka warsztatów z pewnością poszerzyła wiedzę teoretyczną, a zawłaszcza praktyczną naszych uczniów w zakresie przygotowania potraw z gęsiny, która w ostatnich latach powraca na polskie stoły. Szkolenie kulinarne zakończyło się rozdaniem certyfikatów uczestnikom i wspólnym biesiadowaniem przy stole. Spotkanie z mistrzem kuchni Arturem Morozem było piękną podróżą kulinarną oraz inspiracją do dalszych działań. Cieszymy się, że nasi uczniowie mogą uczyć się od najlepszych.
