„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum Żywienia brali w udział  w warsztatach kulinarnych w ramach akcji ” Kujawsko – pomorska gęsina na św. Marcina”, zorganizowanej przez Samorząd Województwa Kujawsko – Pomorskiego. Zajęcia warsztatowe odbyły się w szkolnej pracowni gastronomicznej i prowadzone były przez doświadczonego szefa kuchni Artura Moroza.  

Młodzi adepci sztuki kulinarnej poznali nowoczesne techniki przygotowania potraw z gęsiny, łączące tradycje z kreatywnością i współczesnym podejściem do kuchni regionalnej. Od samego mistrza kulinarnego nauczyli się garnirować potrawy czyli je dekorować, co jest bardzo ważnym elementem pozytywnego odbioru potrawy przez konsumentów. Na warsztatach kierowano się zasadą „zero waste” poprzez wykorzystanie wszystkich elementów tuszki gęsiej do przygotowania różnorodnych potraw. A  było  ich wiele: burgery z gęsi z pieczonymi batatami, rosół z gęsi z kluskami lanymi, grzanki z pastą z wątróbki, wątróbka z gęsi z puree z dyni, pierś z gęsi, buraki z żurawiną, sos jagoda kamczacka i sos żurawinowy, żołądki konfliktowane i wiele innych – jednym słowem uczta dla podniebienia.

 Tematyka warsztatów z pewnością poszerzyła wiedzę teoretyczną, a zawłaszcza praktyczną naszych uczniów w zakresie przygotowania potraw z gęsiny, która w ostatnich latach powraca na polskie stoły.  Szkolenie kulinarne zakończyło się rozdaniem certyfikatów uczestnikom i wspólnym biesiadowaniem przy stole. Spotkanie z mistrzem kuchni Arturem Morozem było piękną podróżą kulinarną oraz inspiracją do dalszych działań. Cieszymy się, że nasi uczniowie mogą uczyć się od najlepszych.

Zobacz również

„PRZEMYSTKA W HOŁDZIE DLA NIEPODLEGŁEJ”

Rocznica Odzyskania przez Polskę Niepodległości to czas na uroczyste świętowanie tego wielkiego wydarzenia przez wszystkich Polaków.  Upamiętnia ona odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1918 roku po123 latach zaborów i jest okazją do wspólnego celebrowania...

Narodowe Święto Niepodległości

– to bardzo ważny dzień   w Polsce obchodzony corocznie 11 listopada.  Upamiętnia on odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1918 roku po123 latach zaborów. To okazja do wspólnego celebrowania ducha patriotyzmu, jedności i narodowej dumy. Tradycje Polaków związane z...

Nie każdy bohater nosi pelerynę.

Prawdziwi bohaterowie często są zwykłymi ludźmi, którzy nie potrzebują specjalnych mocy czy kostiumów, aby wykazywać się odwagą, determinacją w trudnych sytuacjach. Jednym z nich okazał się być Gabriel Marcinkowski, uczeń klasy 1TŻ. Wykazał się on postawą godną...

Chorwackie praktyki zawodowe uczniów z Przemystki

Zespół Szkół RCKU w Przemystce realizuje od 1.06.2024r. czwarty akredytowany projekt w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe dofinansowany z programu UE Erasmus+ w kwocie 65 847 Euro. W przedsięwzięciu uczestniczą uczniowie wszystkich kierunków technicznych, w...

Kolejne, cenne doświadczenie zawodowe

W ZSRCKU w Przemystce od kilku lat realizowane są przedsięwzięcia o zasięgu międzynarodowym, w których uczestniczą nie tylko uczniowie, lecz również nauczyciele. W związku z realizacją projektu dofinansowanego z programu UE z sektora „Kształcenie i szkolenia zawodowe”...

Nasze Social Media