Pozdrowienia ze Szwecji

Grupa nauczycieli z ZSRCKU w Przemystce, a konkretnie 5 nauczycieli z zakresu żywienia i hotelarstwa, 2 nauczycieli uczących przedmiotów ekonomicznych i spedycji, nauczyciel przedmiotów rolniczych i mechanizacji oraz nauczyciel języka angielskiego ukierunkowanego zawodowo ww. kierunków przebywa od 12.09.2022 na szkoleniach branżowych w szwedzkim Malmö.

                    W związku z realizacją przez ZSRCKU w Przemystce projektu nr 2021-1-PL01-KA121-VET-000006592 współfinansowanego przez Unię Europejską w ramach programu Erasmus+ uczestnicy kursów poznają potrawy kuchni szwedzkiej i uczestniczą w ich przygotowywaniu, przygotowują też oferty gastronomiczne, obsługują systemy rezerwacyjne oraz poznają zasady i przepisy, jakimi trzeba się kierować, gdy zakłada się własną firmę i nią zarządza. Ponadto pracują z programami wspomagającymi planowanie i prowadzenie działalności gospodarczej oraz uczą się, jak należy prowadzić dokumentację dotyczącą rozliczeń z klientami i kontrahentami krajowymi i zagranicznymi i monitorować przebieg procesu transportowo-spedycyjnego w firmie. Dodatkowo w ramach szkolenia uczestnicy zaznajamiają się z zasadami prowadzenia gospodarstwa ekologicznego oraz przetwórstwem, marketingiem i sprzedażą produktów pochodzących z gospodarstwa rolnego. Oprócz szkoleń prowadzonych w zakładach pracy, czyli w restauracji i hotelu Lund, firmie MMB oraz zakładzie przetwórstwa warzyw nauczyciele mają szansę poznać historię regionu zwiedzając najurokliwsze zakątki Malmö i Kopenhagi.

                      Bieżącą relację ze szkolenia nauczycieli z Przemystki w Szwecji można śledzić w mediach społecznościowych pod adresem https://www.facebook.com/groups/225234276355916 .

                                                                                                               M.K-D

Zobacz również

Rozstrzygniecie Konkursu „Mój pupil i ja”.

28 maja odbyło się wręczenie nagród i dyplomów za osiągnięcia uczniów Szkół Podstawowych w konkursie "Mój pupil i ja",  zorganizowanym przez p. Wiolettę Łodygowską, p. Darię Pluskotę przy ogromnym wsparciu p. Katarzyny Trzaskowskiej- wiceprezes Towarzystwa Opieki...

Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół...

Wirtualna adopcja kotki Tani przez uczniów klasy I THTMTŻ

Z dumą informujemy, że uczniowie klasy I  naszej szkoły zostali wirtualnymi opiekunami kotki Tani, przebywającej pod opieką Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – oddział w Radziejowie. Wirtualna adopcja to forma pomocy, która pozwala zapewnić zwierzętom środki na...

Uczniowie Przemyski z sukcesami w OWiUR

   Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden  z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów skierowanych do młodzieży szkół o kierunkach rolniczych i pokrewnych oraz ekonomicznych i leśnych. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach na...

Nasze Social Media

toggle icon