Mobilność za nami!

Uczniowie naszej szkoły w ramach przedsięwzięcia Ponadnarodowa Mobilność Uczniów
pn. „Dary Ziemi Kujawskiej i obwodu Górnozemplińskiego – zasmakuj w tradycjach regionu” wzięli udział w mobilności do naszego partnera słowackiego – Hotelovej Akademii w Humenne. Zostaliśmy powitani bardzo serdecznie, nasza współpraca okazała się owocna. Uczestnicy zaprezentowali swój region oraz charakterystyczne elementy kultury kujawskiej: taniec, muzykę, historię, folklor. Głównym komponentem przedsięwzięcia było poznanie smaków kuchni polskiej i słowackiej, a nasza młodzież współpracując z rówieśnikami ze Słowacji przygotowywała potrawy na każdą porę roku z wykorzystaniem nowoczesnych metod i technik kulinarnych w gastronomii.
Misją młodzieży Zespołu Szkół RCKU było zwrócenie uwagi młodym ludziom na edukację ekologiczną, związaną z problemem marnowania żywności, prowadzeniem zdrowego stylu życia, a jednocześnie ukazanie jak najkorzystniejszych rozwiązań. Nasi uczniowie z sukcesem realizowali działania nabywając kompetencje w zakresie kształcenia ogólnego, poszerzali wiedzę językową, wykorzystywali technologie informacyjno-komunikacyjne w czasie współpracy, zwiększyli umiejętności interpersonalne, a przede wszystkim mieli możliwość współpracy w grupie międzynarodowej.
Fundamentalnymi rezultatami jakie uzyskała młodzież są: przepiśnik, zawierający wskazówki do przygotowywania potraw w języku polskim, angielskim, słowackim oraz zasady przechowywania żywności, „Dziennik z podróży” stanowiący wyraz niezapomnianych wydarzeń, wspólnych przeżyć, piękna pamiątka z tej przygody, film oraz zdjęcia prezentujące pobyt. Uczestnicy projektu otrzymali także certyfikaty potwierdzające odbycie mobilności.
Uczniowie godnie reprezentowali szkołę na arenie międzynarodowej. Jesteśmy dumni z ich zaangażowania oraz wysiłku jaki włożyli w realizację tej inicjatywy.

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media