„Kochen braucht keine Sprache”, czyli polsko-niemiecko-grecka wymiana młodzieży w Przemystce

Rok szkolny 2025/2026 rozpoczął się dla niektórych uczniów ZSRCKU w Przemystce intensywnie               i bardzo ciekawie. Wszystko za sprawą odbywającego się w naszej szkole spotkania młodzieży z 3 krajów: Polski, Niemiec i Grecji. W dniach 21-28 września 2025r. gościliśmy 20 uczniów                             z niemieckiego Weser-Kolleg Minden oraz 12 uczniów z greckiego 8. Liceum w Volos, w całym przedsięwzięciu uczestniczyło również 20 uczniów naszej szkoły z klas III i V technikum oraz IV liceum.

Trójstronne spotkanie młodzieży rozpoczęliśmy uroczystą kolacją powitalną w restauracji Perła Kujaw w Radziejowie. W kolacji wzięli udział przedstawiciele władz lokalnych z panem starostą Jarosławem Kołtuniakiem i panią skarbnik Urszulą Miętkiewicz na czele oraz dyrekcja naszej szkoły reprezentowana przez pana Jacka Malinowskiego, panią Marzenę Gorzycką oraz pana Marka Wilińskiego.

Podczas trwającej 6 dni wymiany młodzież pracowała w grupach nad projektami z pogranicza historii i sztuki kulinarnej. Tematyka projektu odwoływała się do trudnej polsko-niemieckiej historii czasów II Wojny Światowej, ze szczególnym uwzględnieniem tematyki wyżywienia i zaopatrzenia w żywność miejscowej ludności Radziejowa i okolic, przydzielania racji żywieniowych więźniom obozu koncentracyjnego oraz do zainteresowań młodzieży kuchnią zarówno polską, jak i lokalną regionu Kujaw. Podczas wymiany młodzież miała szansę poznać bliżej tradycje i zwyczaje kujawskie dzięki zorganizowanemu w szkole spotkaniu z przedstawicielkami Koła Gospodyń Wiejskich, które wypełniły nam miło czas oraz urozmaiciły go, pokazując nam elementy haftu kujawskiego i angażując młodzież do tworzenia kwiatowych dekoracji z bibuły. Pod czujnym okiem pań z KGW młodzież przystąpiła do przygotowania lokalnych przekąsek, które smakowały wybornie, podobnie zresztą jak serwowany tego dnia na obiad regionalny żurek z kiełbaską i ziemniakami. Spotkanie przebiegło                           w miłej i „smacznej” atmosferze. Nasi goście z Grecji i Niemiec byli pod wrażeniem kultywowania tradycji i zwyczajów regionu Kujaw. Szczególnie zainteresowały ich interaktywne warsztaty piernikarskie w Żywym Muzeum Piernika w Toruniu prowadzone w sposób niekonwencjonalny                    z humorem i swadą przy udziale publiczności i dodatkowo z myślą o naszych gościach w języku angielskim, podczas których nie tylko poznali historię miasta, ale mieli szansę osobiście uczestniczyć w procesie powstawania toruńskiego przysmaku wypiekanego według najlepszych receptur sprzed pięciuset lat. Punktem kulminacyjnym tego przedsięwzięcia była wycieczka wszystkich uczestników polsko-niemiecko-greckiej wymiany młodzieży do Krakowa i Oświęcimia, podczas której zwiedziliśmy Stare Miasto oraz były nazistowski obóz zagłady Auschwitz-Birkenau.

Uczestnicy wymiany oprócz pracy nad realizacją przydzielonych im zadań, mieli mnóstwo okazji do wspólnej zabawy i integracji zarówno podczas zajęć otwartych z biologii, agrotroniki i języka angielskiego, jak i koła strzeleckiego i zajęć taneczno-sportowych. Młodzież integrowała się również na kręgielni, podczas spacerów po Radziejowie oraz w szkolnej auli, umilając sobie wspólny czas nauką kroków popularnych tańców.

Praca w mieszanych grupach przyniosła ciekawe rezultaty w postaci przygotowanych przez młodzież w świetnie wyposażonych pracowniach gastronomicznych w ZSRCKU w Przemystce potraw kuchni polskiej, które wszyscy uczestnicy oraz zaproszeni goście mieli szansę degustować ostatniego wspólnego wieczoru podczas prezentacji grup. Młodzież wykazała się kreatywnością i wyczuciem smaku, ponieważ przygotowane dania nie tylko pięknie wyglądały, ale przede wszystkim świetnie smakowały. W opinii samych uczestników taka forma pracy, czyli w tym przypadku wspólne gotowanie sprzyja rozwijaniu umiejętności komunikacyjnych, a to z kolei stanowi solidny fundament wymiany młodzieży. Podczas wspólnej kolacji efekty swojej pracy zgromadzone podczas spotkania                z lokalnym historykiem panem Robertem Wątrobiczem, opracowane na podstawie materiałów pozyskanych dzięki uprzejmości lokalnej biblioteki oraz regionalnemu muzeum – Izbie Regionalnej Towarzystwa Miłośników Kujaw w Radziejowie zaprezentowała grupa historyczna pod kierunkiem pana Mariusza Bentkowskiego, nauczyciela historii w naszej szkole , przywołując na myśl życie mieszkańców regionu w czasie II Wojny Światowej i problemy tych ludzi związane z dostępem do żywności i zaopatrzeniem w artykuły żywnościowe.

Pomimo tego, że program spotkania był bardzo napięty, a uczniowie po tygodniu zmagań wyglądali na zmęczonych to wszyscy byli bardzo zadowoleni z przebiegu wymiany. Okazało się, że przez ten czas młodzież bardzo się ze sobą zżyła. Trudno było się rozstać. Każda taka wymiana młodzieży to najlepsze doświadczenie kulturowo-językowe, które na zawsze pozostanie w pamięci, a znajomości zawarte przy takiej okazji mogą przerodzić się w długoletnią przyjaźń.

Trójstronny projekt miał szansę na realizację dzięki dofinansowaniu otrzymanemu przez naszą szkołę z programu Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży, o które z sukcesem aplikowała inicjatorka przedsięwzięcia, odpowiedzialna za organizację wymiany germanistka pracująca w ZSRCKU                     w Przemystce – p. Magdalena Korzeniewska-Duszek. Na uwagę zasługuje fakt, iż zarówno pan Bentkowski, jak i pani Korzeniewska-Duszek są związani z organizacją spotkań młodzieży od samego początku, a więc od września 2022 r., a każda taka tygodniowa wymiana w Polsce czy w Niemczech,                a niebawem również w Grecji to nie lada wyzwanie dla szkoły i uczniów, a przede wszystkim ogrom pracy włożonej przez nauczycieli bezpośrednio zaangażowanych w organizację i realizację przedsięwzięcia na dużą skalę.

Jesteśmy świadomi tego, że trud i poświęcenie mogą przynosić piękne owoce. Wszyscy jesteśmy zgodni co do tego, że warto angażować się w ciekawe projekty, z których korzystają przede wszystkim nasi uczniowie, dlatego mamy nadzieję, że 2 edycja polsko-niemiecko-greckiego spotkania młodzieży nie była ostatnią.

                                                                                                                    M. Korzeniewska-Duszek

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media