Dzisiaj są dożynki, trzeba się radować, za obfite plony Bogu podziękować

Taką przyśpiewką rozpoczęły się tegoroczne Dożynki Gminno-parafialne, które odbyły się w pierwszą niedzielę września w wiosce  Broniewo. Piękna pogoda pozwoliła na radosne  świętowanie w dniu Rolniczego Święta Plonów. Uroczystości rozpoczęły się  ,,traktoriadą”czyli  pokazem sprzętu rolniczego będącego na wyposażeniu rolników naszej gminy. Uczestnicy utworzyli kolorowy korowód z wieńcem dożynkowym niesionym przez rolników z Broniewa. Za nimi w kierunku kościoła podążali przedstawiciele poszczególnych sołectw naszej gminy  z pachnącymi bochnami chleba, wypieczonymi z tegorocznych zbiorów. Wśród dziękujących nie mogło zabraknąć dyrekcji, nauczycieli i młodzieży szkoły rolniczej. Młodzież  z Przemystki w  poszanowaniu  tradycji i kultury kujawskiej ziemi,  ubrana w piękne  stroje ludowe przyniosła w darze ołtarza bukiet kłosów zbóż i słoneczników, wypieczony bochen pszennego chleba oraz kosz pełen owoców. Nasi uczniowie odpowiadali również za konferansjerkę uroczystości dożynkowych, przedstawiając  zaproszonych gości i poszczególne delegacje sołeckie.  Poprowadzili  także  oprawę muzyczną liturgii w formie kujawskich przyśpiewek i ludowych piosenek wzbogaconych gra na skrzypcach. Obrzędowi mszy świętej przewodniczył i wygłosił okolicznościowe kazanie proboszcz parafii  Broniewo ks. Tadeusz Funk. Msza zakończyła się obdarowaniem wszystkich zgromadzonych przez przedstawicieli władz gminnych przysłowiową kromką chleba z ofiarowanych przez rolników  bochnów. Dalsza część święta plonów to występy, gry i zabawy na wolnym powietrzu do późnych godzin wieczornych. W tej części również uczestniczyła młodzież Przemystki przedstawiając program artystyczny i wystawiając stoiska rolników ,technikum żywienia i hotelarstwa. Było dojenie krowy, plecenie warkoczyków, trotuarze, stoisko wizażu i serwowanie drinków i koktajli. Wszyscy bawili się świetnie. Pani Arleta Brochacka Wójt Gminy Radziejów przekazała serdeczne podziękowania dyrekcji, nauczycielom i tak licznie zaangażowanej w uroczystość młodzieży z naszej szkoły.   
 

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media