Koniec października to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika i minerałów, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne i zdrowe potrawy. O różnorodnych możliwościach wykorzystania dyni w kuchni przekonali podczas kulinarnych warsztatów uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku uczniowie III klasy Technikum Żywienia. Zajęcia te odbyły się 30 pażdziernika 2025 roku.
Podczas kulinarnego spotkania omawiano walory odżywcze dyni oraz wspólnie przygotowano kilka potraw: zupę z dyni z grzankami, racuchy z dyni z dżemem dyniowym oraz muffinki dyniowe. Warsztaty miały na celu integrację pokoleniową oraz propagowanie zdrowego, sezonowego odżywiania poprzez zwiększanie świadomości żywieniowej. Podczas wspólnego przygotowania potraw uczestnicy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.
Po zakończeniu części praktycznej odbyła się przy wspólnym stole degustacja przygotowanych dań. W miłej, jesiennej atmosferze seniorzy z młodzieżą chętnie podejmowali dyskusję na tematy kulinarne i codzienne. Z pewnością takie warsztaty edukują, integrują, inspirują i przede wszystkim dają uczestnikom poczucie wspólnoty i radość z tworzenia. Nie możemy doczekać się kolejnych spotkań.
 
		 
		 
		 
		 
		