„Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika                       i minerałów, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne i zdrowe potrawy.                              O różnorodnych możliwościach wykorzystania dyni w kuchni przekonali podczas kulinarnych warsztatów uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku  uczniowie III klasy Technikum Żywienia. Zajęcia te odbyły się 30 pażdziernika 2025 roku.

 Podczas kulinarnego spotkania omawiano walory odżywcze dyni oraz wspólnie przygotowano kilka potraw:  zupę z dyni z grzankami, racuchy z dyni z dżemem dyniowym oraz muffinki dyniowe. Warsztaty miały na celu integrację pokoleniową oraz propagowanie zdrowego, sezonowego odżywiania poprzez zwiększanie świadomości żywieniowej. Podczas wspólnego przygotowania potraw uczestnicy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.

Po zakończeniu części praktycznej odbyła się  przy wspólnym stole degustacja przygotowanych dań. W miłej, jesiennej atmosferze seniorzy z młodzieżą chętnie podejmowali dyskusję na tematy kulinarne i codzienne. Z pewnością takie warsztaty edukują, integrują, inspirują i przede wszystkim dają uczestnikom poczucie wspólnoty i radość                       z tworzenia. Nie możemy  doczekać się kolejnych spotkań.

Zobacz również

Ponowne gratulacje dla Kingi!

Z dumą informujemy o kolejnym sukcesie naszej  uczennicy  Kingi Kotas z klasy III LOB,  która zajęła II miejsce  w wojewódzkim konkursie plastycznym „Ludzie z pomników Województwa Kujawsko- Pomorskiego”. Patronat honorowy nad rywalizacją młodych...

REKRUTACJA DO PROJEKTU NR 2025-1-PL01-KA121-VET-000322205 (dotyczy TS)

UWAGA !!!! REKRUTACJA!!! Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w Przemystce ogłasza rekrutację do wyjazdu uczniów klas 2, 3 i 4 technikum w zawodzie technik spedytor na staż zawodowy do niemieckiego ośrodka szkoleniowego DEULA w...

„andrzejki”

„W dawnych czasach, pod koniec każdego roku, kiedy dni stawały się krótszea wieczory dłuższe, młodzież po pracy i nauce zbierała się w jednym domu, aby wspólnie bawić się. Jedne z ważniejszych spotkań odbywały się w wieczory poprzedzające imieniny Katarzyny oraz...

„Ekonomia z humorem”

25 listopada odbył się turniej dla klas Technikum Ekonomicznego pt. "Szansa na sukces" w Przemystce.Uczniowie klas ekonomicznych w ramach tygodnia pod hasłem  "Ekonomia z humorem" rywalizowali w różnych konkurencjach, między innymi: oszacuj dokładnie, puzzle,...

Nasze Social Media