Z nową energią i pomysłami zaczynamy kolejny rok pracy

Inauguracja Roku Szkolnego 2025-2026 rozpoczęła się w Klasztorze Ojców Franciszkanów w Radziejowie, gdzie została odprawiona Msza Święta.  Potem na radziejowskim rynku miała miejsce uroczystość upamiętnienia  ofiar II wojny światowej.  Nasza młodzież z klas mundurowych i Dyrekcja szkoły wraz z innymi delegacjami szkół, urzędów i instytucji, brała udział w przemarszu przez miasto, aby złożyć kwiaty przy Pomniku Chwały Oręża Polskiego. Dalsza część inauguracji miała już typowo szkolny charakter, ponieważ cała społeczność Przemystki  spotkała się na boisku szkolnym, aby uroczyście rozpocząć nowy rok pracy. Po przywitaniu uczniów, rodziców, grona pedagogicznego, głos zabrał nasz gość. Pan Wicestarosta Grzegorz Piasecki odczytał list Starosty Powiatu Radziejowskiego Jarosława Kołtuniaka, który m.in. zachęca młodych, aby dobrze wykorzystali nadchodzący czas nauki. Następnie Dyrektor ZS RCKU w Przemystce Pan Jacek Malinowski skierował kilka ciepłych słów do zgromadzonych. Początek roku szkolnego to czas nagradzania uczniów byłych klas czwartych, którzy ze względu na swoje praktyki zawodowe mogą być sklasyfikowani pod koniec wakacji. W minionym roku szkolnym najlepszymi okazały się : Marika Mazurek i Natalia Wiśniewska z Technikum Ekonomicznego oraz Aleksandra Siudzińska z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Szkoła stara się również docenić uczniów, którzy mają na swoim koncie szczególne zeszłoroczne osiągnięcia. W tej kategorii zostali nagrodzeni : Adam Nowak z Technikum Spedycji i Aleksandra Siudzińska z Technikum Żywienia. Również władze powiatowe dokładają swoje uznanie dla najlepszych uczniów w postaci Stypendium Starosty Powiatu Radziejowskiego. Za najlepsze wyniki w nauce w minionym roku nagrody odebrali: Jakub Belica III TE, Adam  Derenda III LO A, Kinga Kotas III LO B, Marika Mazurek V TE, Aleksandra Siudzińska V TŻiGD, Weronika Suska IV LO, Natalia Wiśniewska V TE.

Druga kategoria to wybitne osiągnięcia naukowe, sportowe, twórcze lub społeczne. To stypendium będzie cieszyć: Jakuba Belicę z kl. III TE, Amelię Chełminiak z kl.IV LO, Bartosza Krawczyka z kl IV, TMRiA, Magdalenę Krawczak z kl. III TE, Kamila Maciejczaka z kl III TE, Ksaviera Mroczkowskiego z kl. II TE, Adama Nowaka z kl.V TS, Aleksandrę Siudzińską z kl. V TŻiGD, Weronikę Suską z kl. IV LO, Mateusza Zawadzkiego z kl.IV TMRiA.

Ostatnim punktem poniedziałkowej uroczystości było ślubowanie uczniów klas pierwszych, którzy w osobach swoich przedstawicieli przysięgali strzec honoru szkoły i jej sztandaru.

Wszystkim, w nowym roku szkolnym, życzymy wytrwałości, sukcesów na miarę swoich możliwości i wzajemnej życzliwości. Witamy w naszych progach uczniów klas pierwszych z nadzieją, że już niedługo o Przemystce z dumą powiedzą „ moja szkoła”.

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media