Uprawa ziół i warzyw

W ramach prowadzonego w Technikum Rolniczym rozszerzenia programowego, celem zdobycia przez uczniów dodatkowych kompetencji realizowany jest przedmiot uprawa ziół i warzyw. Od wielu lat uczniowie klas trzecich zdobywają dodatkowe umiejętności teoretyczne i praktyczne z technik prowadzenia plantacji warzyw i ziół. Temat ten jest w naszym regionie bardzo ważny, bo Powiat Radziejowski to zagłębie warzywniczo – zielarskie. Część zajęć realizowana jest w formie wjazdowej. W tym miesiącu uczniowie klasy III TR wraz z opiekunem panem S. Tomalakiem odwiedzili Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie mogli pod okiem pani prof. Jadwigi Andrzejewskiej uczyć się rozpoznawania roślin zielarskich, rozróżniania zapachów, porównywania  smaku oraz dowiedzieć się innych ciekawostek dotyczących uprawy ziół w warunkach polowych. Na poletkach kolekcji roślin zielarskich  Politechniki Bydgoskiej prowadzonych dla studentów kierunku Zielarstwo i Fitoterapia zgromadzono ponad 50 roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych  w warunkach naszego klimatu. Uczniowie odbyli również zajęcia z warzywnictwa w szklarniach Politechniki na ulicy Bernardyńskiej w Bydgoszczy. Młodzież w tym tygodniu odwiedziła zakład zielarski FZL- Lewandowski  pana Marka Lewandowskiego w Kruszynku.  Uczniowie zapoznali się z procesem suszenia, czyszczenia i sortowania ziół oraz sposobów dystrybucji. Poznali ceny, opłacalność uprawy i tędy w uprawie na najbliższe lata.

Zobacz również

Klasa II TE w Łebie

Klasa II TE w dniach od 2-4 czerwca 2025 roku wybrała się do pięknej i słonecznej Łeby, Słowińskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy odpocząć, oderwać się od codzienności szkolnej. Niesamowite widoki, niepowtarzalny klimat choć trochę utrwaliły zdjęcia z tego...

Hotelarstwo na wesoło- Konkurs „Familiada HGT.”

Społeczność ZSRCKU to jedna wielka rodzina, zainspirowani tym faktem zorganizowaliśmy 31 maja 2025 konkurs wiedzy i umiejętności zawodowych dla klas II i III Technikum Hotelarstwa. Na widowni konkursu zasiadły klasy młodsze, które dopingowały swoje koleżanki, okazując...

Rozstrzygniecie Konkursu „Mój pupil i ja”.

28 maja odbyło się wręczenie nagród i dyplomów za osiągnięcia uczniów Szkół Podstawowych w konkursie "Mój pupil i ja",  zorganizowanym przez p. Wiolettę Łodygowską, p. Darię Pluskotę przy ogromnym wsparciu p. Katarzyny Trzaskowskiej- wiceprezes Towarzystwa Opieki...

Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół...

Wirtualna adopcja kotki Tani przez uczniów klasy I THTMTŻ

Z dumą informujemy, że uczniowie klasy I  naszej szkoły zostali wirtualnymi opiekunami kotki Tani, przebywającej pod opieką Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – oddział w Radziejowie. Wirtualna adopcja to forma pomocy, która pozwala zapewnić zwierzętom środki na...

Nasze Social Media

toggle icon