W ramach prowadzonego w Technikum Rolniczym rozszerzenia programowego, celem zdobycia przez uczniów dodatkowych kompetencji realizowany jest przedmiot uprawa ziół i warzyw. Od wielu lat uczniowie klas trzecich zdobywają dodatkowe umiejętności teoretyczne i praktyczne z technik prowadzenia plantacji warzyw i ziół. Temat ten jest w naszym regionie bardzo ważny, bo Powiat Radziejowski to zagłębie warzywniczo – zielarskie. Część zajęć realizowana jest w formie wjazdowej. W tym miesiącu uczniowie klasy III TR wraz z opiekunem panem S. Tomalakiem odwiedzili Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie mogli pod okiem pani prof. Jadwigi Andrzejewskiej uczyć się rozpoznawania roślin zielarskich, rozróżniania zapachów, porównywania smaku oraz dowiedzieć się innych ciekawostek dotyczących uprawy ziół w warunkach polowych. Na poletkach kolekcji roślin zielarskich Politechniki Bydgoskiej prowadzonych dla studentów kierunku Zielarstwo i Fitoterapia zgromadzono ponad 50 roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych w warunkach naszego klimatu. Uczniowie odbyli również zajęcia z warzywnictwa w szklarniach Politechniki na ulicy Bernardyńskiej w Bydgoszczy. Młodzież w tym tygodniu odwiedziła zakład zielarski FZL- Lewandowski pana Marka Lewandowskiego w Kruszynku. Uczniowie zapoznali się z procesem suszenia, czyszczenia i sortowania ziół oraz sposobów dystrybucji. Poznali ceny, opłacalność uprawy i tędy w uprawie na najbliższe lata.































