Uprawa ziół i warzyw

W ramach prowadzonego w Technikum Rolniczym rozszerzenia programowego, celem zdobycia przez uczniów dodatkowych kompetencji realizowany jest przedmiot uprawa ziół i warzyw. Od wielu lat uczniowie klas trzecich zdobywają dodatkowe umiejętności teoretyczne i praktyczne z technik prowadzenia plantacji warzyw i ziół. Temat ten jest w naszym regionie bardzo ważny, bo Powiat Radziejowski to zagłębie warzywniczo – zielarskie. Część zajęć realizowana jest w formie wjazdowej. W tym miesiącu uczniowie klasy III TR wraz z opiekunem panem S. Tomalakiem odwiedzili Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Minikowie, gdzie mogli pod okiem pani prof. Jadwigi Andrzejewskiej uczyć się rozpoznawania roślin zielarskich, rozróżniania zapachów, porównywania  smaku oraz dowiedzieć się innych ciekawostek dotyczących uprawy ziół w warunkach polowych. Na poletkach kolekcji roślin zielarskich  Politechniki Bydgoskiej prowadzonych dla studentów kierunku Zielarstwo i Fitoterapia zgromadzono ponad 50 roślin leczniczych i przyprawowych uprawianych  w warunkach naszego klimatu. Uczniowie odbyli również zajęcia z warzywnictwa w szklarniach Politechniki na ulicy Bernardyńskiej w Bydgoszczy. Młodzież w tym tygodniu odwiedziła zakład zielarski FZL- Lewandowski  pana Marka Lewandowskiego w Kruszynku.  Uczniowie zapoznali się z procesem suszenia, czyszczenia i sortowania ziół oraz sposobów dystrybucji. Poznali ceny, opłacalność uprawy i tędy w uprawie na najbliższe lata.

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media