Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego,  a także nowoczesnych metod jego przygotowania w postaci przeprowadzonych instruktarzy przez profesjonalnych kucharzy. Program merytorycznie jest wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, mistrza kulinarnego, którego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.  Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem projektu  jest  Związek „Polskie Mięso” – instytucja reprezentująca interesy gospodarcze branży mięsnej      w Polsce, która również wspiera rozwój kształcenia zawodowego i doskonalenie zawodowe pracowników. Całość programu finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  W warsztatach kulinarnych  wzięła udział wybrana grupa 18 uczniów z II i III klasy Technikum Żywienia w Przemystce. Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni, mieli możliwość pracy z surowcem najwyższej jakości, ucząc się nowoczesnych technik obróbki mięsa drobiowego, komponowania smaków oraz estetycznej aranżacji potraw. Atmosfera była pełna pasji, kreatywności                        i profesjonalizmu, a przygotowane dania pięknie podane i co najważniejsze wyśmienite.  Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu, a szkoła upominek od organizatora w postaci sprzętu – wyposażenia pracowni gastronomicznej.  Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uczestniczyć w tak wartościowym programie i gościć samego mistrza kulinarnego w murach naszej szkoły. Tego rodzaju inicjatywy nie tylko poszerzają wiedzę i umiejętności uczniów, ale także inspirują ich do dalszego rozwoju                 w kierunku profesjonalnej kariery w gastronomii. Dziękujemy organizatorom projektu „Stawiam na drób”, Związkowi „Polskie Mięso”, a także Marcinowi Budynkowi               i wszystkim zaangażowanym osobom za umożliwienie naszej młodzieży wzięcia udziału w tej kulinarnej przygodzie oraz za  przeprowadzenie zajęć na najwyższym poziomie. Zespół nauczycieli żywienia

Zobacz również

Wycieczka do Wrocławia

Wycieczka klasy 3 TM i 4TŻ   do Wrocławia udowodniła, że magia Świąt i fascynacja techniką mogą iść w parze.  Wycieczka była idealnym połączeniem tradycyjnej świątecznej atmosfery z dawką edukacji i historii motoryzacji. ​Grupa udała się do Muzeum...

Drużyna na medal!

W dniu 11.12.2025 r czteroosobowa drużyna z klasy 5 TE (technikum ekonomicznego) w składzie: Emilia Mądrowska, Marcjanna Kaczmarek, Milena Szatkowska, Natalia Wiśniewska reprezentowała naszą szkołę w Konkursie Wiedzy z zakresu Finansów i Ekonomii organizowanym przez...

Ponowne gratulacje dla Kingi!

Z dumą informujemy o kolejnym sukcesie naszej  uczennicy  Kingi Kotas z klasy III LOB,  która zajęła II miejsce  w wojewódzkim konkursie plastycznym „Ludzie z pomników Województwa Kujawsko- Pomorskiego”. Patronat honorowy nad rywalizacją młodych...

REKRUTACJA DO PROJEKTU NR 2025-1-PL01-KA121-VET-000322205 (dotyczy TS)

UWAGA !!!! REKRUTACJA!!! Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w Przemystce ogłasza rekrutację do wyjazdu uczniów klas 2, 3 i 4 technikum w zawodzie technik spedytor na staż zawodowy do niemieckiego ośrodka szkoleniowego DEULA w...

Nasze Social Media