Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego,  a także nowoczesnych metod jego przygotowania w postaci przeprowadzonych instruktarzy przez profesjonalnych kucharzy. Program merytorycznie jest wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, mistrza kulinarnego, którego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.  Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem projektu  jest  Związek „Polskie Mięso” – instytucja reprezentująca interesy gospodarcze branży mięsnej      w Polsce, która również wspiera rozwój kształcenia zawodowego i doskonalenie zawodowe pracowników. Całość programu finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  W warsztatach kulinarnych  wzięła udział wybrana grupa 18 uczniów z II i III klasy Technikum Żywienia w Przemystce. Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni, mieli możliwość pracy z surowcem najwyższej jakości, ucząc się nowoczesnych technik obróbki mięsa drobiowego, komponowania smaków oraz estetycznej aranżacji potraw. Atmosfera była pełna pasji, kreatywności                        i profesjonalizmu, a przygotowane dania pięknie podane i co najważniejsze wyśmienite.  Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu, a szkoła upominek od organizatora w postaci sprzętu – wyposażenia pracowni gastronomicznej.  Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uczestniczyć w tak wartościowym programie i gościć samego mistrza kulinarnego w murach naszej szkoły. Tego rodzaju inicjatywy nie tylko poszerzają wiedzę i umiejętności uczniów, ale także inspirują ich do dalszego rozwoju                 w kierunku profesjonalnej kariery w gastronomii. Dziękujemy organizatorom projektu „Stawiam na drób”, Związkowi „Polskie Mięso”, a także Marcinowi Budynkowi               i wszystkim zaangażowanym osobom za umożliwienie naszej młodzieży wzięcia udziału w tej kulinarnej przygodzie oraz za  przeprowadzenie zajęć na najwyższym poziomie. Zespół nauczycieli żywienia

Zobacz również

TURNIEJ SIATKÓWKI PLAŻOWEJ Z UKS PRZEMYSTKA 

W zawodach wzięly udział drużyny wszystkich szkół ponadpodstawowych naszego powiatu. W kategorii dziewcząt miejsca na podium zajęły wszystkie drużyny reprezentujące naszą placówkę tj 1 miejsce wywalczyły Kinga Bykowska i Wiktoria Wasielewska 2 Martyna Ignasiak oraz...

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

„Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025”– Priorytet 3 Informacja o wsparciu w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 Z przyjemnością informujemy, że Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w...

Klasa II TE w Łebie

Klasa II TE w dniach od 2-4 czerwca 2025 roku wybrała się do pięknej i słonecznej Łeby, Słowińskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy odpocząć, oderwać się od codzienności szkolnej. Niesamowite widoki, niepowtarzalny klimat choć trochę utrwaliły zdjęcia z tego...

Hotelarstwo na wesoło- Konkurs „Familiada HGT.”

Społeczność ZSRCKU to jedna wielka rodzina, zainspirowani tym faktem zorganizowaliśmy 31 maja 2025 konkurs wiedzy i umiejętności zawodowych dla klas II i III Technikum Hotelarstwa. Na widowni konkursu zasiadły klasy młodsze, które dopingowały swoje koleżanki, okazując...

Rozstrzygniecie Konkursu „Mój pupil i ja”.

28 maja odbyło się wręczenie nagród i dyplomów za osiągnięcia uczniów Szkół Podstawowych w konkursie "Mój pupil i ja",  zorganizowanym przez p. Wiolettę Łodygowską, p. Darię Pluskotę przy ogromnym wsparciu p. Katarzyny Trzaskowskiej- wiceprezes Towarzystwa Opieki...

Nasze Social Media

toggle icon