Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego,  a także nowoczesnych metod jego przygotowania w postaci przeprowadzonych instruktarzy przez profesjonalnych kucharzy. Program merytorycznie jest wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, mistrza kulinarnego, którego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu.  Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem projektu  jest  Związek „Polskie Mięso” – instytucja reprezentująca interesy gospodarcze branży mięsnej      w Polsce, która również wspiera rozwój kształcenia zawodowego i doskonalenie zawodowe pracowników. Całość programu finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego.  W warsztatach kulinarnych  wzięła udział wybrana grupa 18 uczniów z II i III klasy Technikum Żywienia w Przemystce. Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni, mieli możliwość pracy z surowcem najwyższej jakości, ucząc się nowoczesnych technik obróbki mięsa drobiowego, komponowania smaków oraz estetycznej aranżacji potraw. Atmosfera była pełna pasji, kreatywności                        i profesjonalizmu, a przygotowane dania pięknie podane i co najważniejsze wyśmienite.  Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu, a szkoła upominek od organizatora w postaci sprzętu – wyposażenia pracowni gastronomicznej.  Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uczestniczyć w tak wartościowym programie i gościć samego mistrza kulinarnego w murach naszej szkoły. Tego rodzaju inicjatywy nie tylko poszerzają wiedzę i umiejętności uczniów, ale także inspirują ich do dalszego rozwoju                 w kierunku profesjonalnej kariery w gastronomii. Dziękujemy organizatorom projektu „Stawiam na drób”, Związkowi „Polskie Mięso”, a także Marcinowi Budynkowi               i wszystkim zaangażowanym osobom za umożliwienie naszej młodzieży wzięcia udziału w tej kulinarnej przygodzie oraz za  przeprowadzenie zajęć na najwyższym poziomie. Zespół nauczycieli żywienia

Zobacz również

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

„Warsztaty z gęsiną” w Technikum Żywienia w Przemystce

W ostatnich dniach w regionie kujawsko- pomorskim odbywają się warsztaty i festiwale kulinarne poświęcone niekwestionowanej królowej  polskiego stołu – gęsinie. W tych wydarzeniach nie mogło zabraknąć naszej szkoły. 22.10.2025r. uczniowie klasy II i III Technikum...

Nasze Social Media