W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025. Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów wybranych szkół gastronomicznych z zakresu jakości mięsa drobiowego, a także nowoczesnych metod jego przygotowania w postaci przeprowadzonych instruktarzy przez profesjonalnych kucharzy. Program merytorycznie jest wspierany przez Akademię Kulinarną Marcina Budynka, mistrza kulinarnego, którego specjalnością jest kuchnia Polska w nowatorskim wydaniu. Pomysłodawcą, organizatorem i koordynatorem projektu jest Związek „Polskie Mięso” – instytucja reprezentująca interesy gospodarcze branży mięsnej w Polsce, która również wspiera rozwój kształcenia zawodowego i doskonalenie zawodowe pracowników. Całość programu finansowana jest z Funduszu Promocji Mięsa Drobiowego. W warsztatach kulinarnych wzięła udział wybrana grupa 18 uczniów z II i III klasy Technikum Żywienia w Przemystce. Uczestnicy pod czujnym okiem szefa kuchni, mieli możliwość pracy z surowcem najwyższej jakości, ucząc się nowoczesnych technik obróbki mięsa drobiowego, komponowania smaków oraz estetycznej aranżacji potraw. Atmosfera była pełna pasji, kreatywności i profesjonalizmu, a przygotowane dania pięknie podane i co najważniejsze wyśmienite. Na zakończenie warsztatów każdy z uczestników otrzymał certyfikat potwierdzający udział w szkoleniu, a szkoła upominek od organizatora w postaci sprzętu – wyposażenia pracowni gastronomicznej. Jesteśmy zaszczyceni, że mogliśmy uczestniczyć w tak wartościowym programie i gościć samego mistrza kulinarnego w murach naszej szkoły. Tego rodzaju inicjatywy nie tylko poszerzają wiedzę i umiejętności uczniów, ale także inspirują ich do dalszego rozwoju w kierunku profesjonalnej kariery w gastronomii. Dziękujemy organizatorom projektu „Stawiam na drób”, Związkowi „Polskie Mięso”, a także Marcinowi Budynkowi i wszystkim zaangażowanym osobom za umożliwienie naszej młodzieży wzięcia udziału w tej kulinarnej przygodzie oraz za przeprowadzenie zajęć na najwyższym poziomie. Zespół nauczycieli żywienia





