Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych



O kierunku
Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. W Naszej szkole nabędziesz dodatkowe umiejętności z zakresu barmaństwa i baristyki z obsługą kelnerską.
Najważniejsze informacje
Dla kogo skierowany jest kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych?
- Interesujących się nowoczesnymi trendami w żywieniu
- Mających wyobraźnię i zmysł estetyczny
- Lubiących pracować w zespole
- Zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach
- Kreatywnych i operatywnych w działaniu
Czego nauczysz się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych?
- Organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
- Stosowania technik nakrywania stołu
- Wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
do przygotowywania i serwowania potraw - Tajników dekoracji potraw
i stosowania receptur gastronomicznych - Ułożyć jadłospis
Jakie uzyskasz kwalifikacje w trakcie nauki?
- HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Gdzie może podejmować pracę technik żywienia i usług gastronomicznych?
- Zakładach gastronomicznych: restauracjach kawiarniach
i barach szybkiej obsługi - Pensjonatach i domach wczasowych
- Stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych
- Firmach cateringowych
- Zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych
Oraz: - prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych
Studia - czyli co dalej
Absolwent może też kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie.