Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych

Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych za barkiem, na którym stoją kolorowe napoje
Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z potrawami
Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych w strojach kelnerów
Uczniowie kierunku Technik Żywienia i Usług Gastronomicznych z ciastami

O kierunku

Technik żywienia i usług gastronomicznych to idealny zawód dla osób chcących realizować swoje pasje kulinarne i poznawać tajniki sztuki kulinarnej. W Naszej szkole nabędziesz dodatkowe umiejętności z zakresu barmaństwa i baristyki z obsługą kelnerską.

Najważniejsze informacje

Dla kogo skierowany jest kierunek technik żywienia i usług gastronomicznych?

  • Interesujących się nowoczesnymi trendami w żywieniu
  • Mających wyobraźnię i zmysł estetyczny
  • Lubiących pracować w zespole
  • Zainteresowanych pracą w renomowanych restauracjach
  • Kreatywnych  i operatywnych  w działaniu

Czego nauczysz się na kierunku technik żywienia i usług gastronomicznych?

  • Organizacji imprez okolicznościowych i usług cateringowych
  • Stosowania technik nakrywania stołu
  • Wykorzystywania nowoczesnych urządzeń gastronomicznych
    do przygotowywania i serwowania potraw
  • Tajników dekoracji potraw
    i stosowania receptur gastronomicznych
  • Ułożyć jadłospis

Jakie uzyskasz kwalifikacje w trakcie nauki?

  • HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
  • HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Gdzie może podejmować pracę technik żywienia i usług gastronomicznych?

  •  Zakładach gastronomicznych: restauracjach kawiarniach
    i barach szybkiej obsługi
  • Pensjonatach i domach wczasowych
  • Stołówkach szkolnych, szpitalnych i sanatoryjnych
  • Firmach cateringowych
  • Zakładach produkcji produktów i półproduktów spożywczych
    Oraz:
  • prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych

Studia - czyli co dalej

Absolwent może też kontynuować naukę i doskonalić swoje umiejętności w ramach studiów licencjackich i magisterskich na kierunkach: technologia żywności, dietetyka, żywienie człowieka i nauki konsumenckie.
toggle icon