Praktyki irlandzkie na półmetku…

Mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia praktyk zawodowych uczniów biorących udział w projekcie „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowanego w ZSRCKU w Przemystce, finansowanego z programu POWER. Na praktyki do Irlandii wyjechało 15 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 11 z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Młodzież realizuje naukę zawodu w irlandzkich hotelach i restauracjach. Ich praca polega na przygotowywaniu pokoi hotelowych do sprzedaży, posiłków w kuchni, obsłudze gości i konsumentów, a także na wydawaniu posiłków na wynos. Uczniowie hotelarstwa poznają tajniki pracy w części hotelowej i restauracyjnej, a uczniowie żywienia na zapleczu kuchennym i w restauracji. Jest to doskonała okazja nie tylko do nauki zawodu, ale także do „szlifowania” języka angielskiego. Uczestnicy podczas pobytu zagranicznego mieszkają w rodzinach irlandzkich, co pozwala na zaznajomienie się z codzienną, domową kuchnią i kulturą. W trakcie 4-tygodniowego pobytu młodzież bierze udział w lekcjach języka angielskiego i wycieczkach. Do tej pory podziwiali piękno gór (Mahon Falls), irlandzkich klifów (Ardmore) oraz atmosferę miast: Dungarvan i Cork. Młodzież zakwaterowana jest w turystycznym, portowym, niewielkim miasteczku Youghal nad Morzem Celtyckim z 5-kilometrową plażą, na południowym wybrzeżu Irlandii.

Program staży jest realizowany zgodnie z przyjętym w szkole programem nauczania. Uczniowie wypracowują 160 godzin praktyk, czyli 5 dni po 8 godzin. Na koniec praktyk uczniowie otrzymają oceny, które będą wpisane na ich świadectwach. Ponadto każdy uczestnik Certyfikat potwierdzający udział w projekcie, oraz dokumenty: ECVET i Euoropass Mobilność, potwierdzające udział w zagranicznych stażach i uzyskanie kwalifikacji zawodowych.

Półmetek praktyk to dobra okazja do wymiany opiekunów. W pierwszej połowie uczniami opiekowały się Panie: Karolina Sobieraj (nauczyciel języka angielskiego) i Kornelia Patyk (pedagog szkolny). Obecnie z praktykantami jest Pan Dyrektor Szkoły – Jacek Malinowski i Pani Maria Malinowska (nauczyciel EDB). W ostatnim tygodniu pobytu opiekę będą sprawowały Panie: Angelika Wszołek (nauczyciel języka rosyjskiego) oraz Justyna Kopczyńska (nauczyciel hotelarstwa i koordynator projektu). Powrót uczniów do Polski zaplanowano na 9 lipca br.

Zapraszamy na stronę poświęconą projektowi: Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry | Facebook

Zobacz również

Klasa II TE w Łebie

Klasa II TE w dniach od 2-4 czerwca 2025 roku wybrała się do pięknej i słonecznej Łeby, Słowińskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy odpocząć, oderwać się od codzienności szkolnej. Niesamowite widoki, niepowtarzalny klimat choć trochę utrwaliły zdjęcia z tego...

Hotelarstwo na wesoło- Konkurs „Familiada HGT.”

Społeczność ZSRCKU to jedna wielka rodzina, zainspirowani tym faktem zorganizowaliśmy 31 maja 2025 konkurs wiedzy i umiejętności zawodowych dla klas II i III Technikum Hotelarstwa. Na widowni konkursu zasiadły klasy młodsze, które dopingowały swoje koleżanki, okazując...

Rozstrzygniecie Konkursu „Mój pupil i ja”.

28 maja odbyło się wręczenie nagród i dyplomów za osiągnięcia uczniów Szkół Podstawowych w konkursie "Mój pupil i ja",  zorganizowanym przez p. Wiolettę Łodygowską, p. Darię Pluskotę przy ogromnym wsparciu p. Katarzyny Trzaskowskiej- wiceprezes Towarzystwa Opieki...

Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół...

Wirtualna adopcja kotki Tani przez uczniów klasy I THTMTŻ

Z dumą informujemy, że uczniowie klasy I  naszej szkoły zostali wirtualnymi opiekunami kotki Tani, przebywającej pod opieką Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – oddział w Radziejowie. Wirtualna adopcja to forma pomocy, która pozwala zapewnić zwierzętom środki na...

Nasze Social Media

toggle icon