Praktyki irlandzkie na półmetku…

Mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia praktyk zawodowych uczniów biorących udział w projekcie „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowanego w ZSRCKU w Przemystce, finansowanego z programu POWER. Na praktyki do Irlandii wyjechało 15 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 11 z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Młodzież realizuje naukę zawodu w irlandzkich hotelach i restauracjach. Ich praca polega na przygotowywaniu pokoi hotelowych do sprzedaży, posiłków w kuchni, obsłudze gości i konsumentów, a także na wydawaniu posiłków na wynos. Uczniowie hotelarstwa poznają tajniki pracy w części hotelowej i restauracyjnej, a uczniowie żywienia na zapleczu kuchennym i w restauracji. Jest to doskonała okazja nie tylko do nauki zawodu, ale także do „szlifowania” języka angielskiego. Uczestnicy podczas pobytu zagranicznego mieszkają w rodzinach irlandzkich, co pozwala na zaznajomienie się z codzienną, domową kuchnią i kulturą. W trakcie 4-tygodniowego pobytu młodzież bierze udział w lekcjach języka angielskiego i wycieczkach. Do tej pory podziwiali piękno gór (Mahon Falls), irlandzkich klifów (Ardmore) oraz atmosferę miast: Dungarvan i Cork. Młodzież zakwaterowana jest w turystycznym, portowym, niewielkim miasteczku Youghal nad Morzem Celtyckim z 5-kilometrową plażą, na południowym wybrzeżu Irlandii.

Program staży jest realizowany zgodnie z przyjętym w szkole programem nauczania. Uczniowie wypracowują 160 godzin praktyk, czyli 5 dni po 8 godzin. Na koniec praktyk uczniowie otrzymają oceny, które będą wpisane na ich świadectwach. Ponadto każdy uczestnik Certyfikat potwierdzający udział w projekcie, oraz dokumenty: ECVET i Euoropass Mobilność, potwierdzające udział w zagranicznych stażach i uzyskanie kwalifikacji zawodowych.

Półmetek praktyk to dobra okazja do wymiany opiekunów. W pierwszej połowie uczniami opiekowały się Panie: Karolina Sobieraj (nauczyciel języka angielskiego) i Kornelia Patyk (pedagog szkolny). Obecnie z praktykantami jest Pan Dyrektor Szkoły – Jacek Malinowski i Pani Maria Malinowska (nauczyciel EDB). W ostatnim tygodniu pobytu opiekę będą sprawowały Panie: Angelika Wszołek (nauczyciel języka rosyjskiego) oraz Justyna Kopczyńska (nauczyciel hotelarstwa i koordynator projektu). Powrót uczniów do Polski zaplanowano na 9 lipca br.

Zapraszamy na stronę poświęconą projektowi: Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry | Facebook

Zobacz również

Nie każdy bohater nosi pelerynę.

Prawdziwi bohaterowie często są zwykłymi ludźmi, którzy nie potrzebują specjalnych mocy czy kostiumów, aby wykazywać się odwagą, determinacją w trudnych sytuacjach. Jednym z nich okazał się być Gabriel Marcinkowski, uczeń klasy 1TŻ. Wykazał się on postawą godną...

 „Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika...

Nauka przez odkrywanie

W naszej szkole nauka to nie tylko ławki i tablica! Uczniowie ZRSCKU lekcje biologii realizują na warsztatach terenowych podczas których poznają przyrodę w praktyce. Pod czujnym okiem nauczycieli i pracowników Nadgoplańskiego Parku Tysiąclecia uczniowie prowadzili...

„Przerwa na czytanie”

W naszej szkole odbyła się wyjątkowa akcja czytelnicza „Przerwa na czytanie”, zorganizowana w ramach obchodów Międzynarodowego Miesiąca Bibliotek Szkolnych.Tego dnia, podczas krótkiej dziesięciominutowej przerwy w nauce, uczniowie oddali się lekturze w swoich salach...

Spotkanie autorskie z Anną Skrzypińską w ZSRCKU w Przemystce

W naszej szkole gościliśmy panią Annę Skrzypińską, autorkę powieści „Most 1410. Na brzuchu wzgórza”. Pisarka w ciekawy sposób opowiedziała o kulisach powstawania książki, która przenosi czytelników do średniowiecznego Radziejowa i czasów króla Władysława Jagiełły....

Nasze Social Media