Praktyki irlandzkie na półmetku…

Mijają dwa tygodnie od rozpoczęcia praktyk zawodowych uczniów biorących udział w projekcie „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowanego w ZSRCKU w Przemystce, finansowanego z programu POWER. Na praktyki do Irlandii wyjechało 15 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 11 z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych.

Młodzież realizuje naukę zawodu w irlandzkich hotelach i restauracjach. Ich praca polega na przygotowywaniu pokoi hotelowych do sprzedaży, posiłków w kuchni, obsłudze gości i konsumentów, a także na wydawaniu posiłków na wynos. Uczniowie hotelarstwa poznają tajniki pracy w części hotelowej i restauracyjnej, a uczniowie żywienia na zapleczu kuchennym i w restauracji. Jest to doskonała okazja nie tylko do nauki zawodu, ale także do „szlifowania” języka angielskiego. Uczestnicy podczas pobytu zagranicznego mieszkają w rodzinach irlandzkich, co pozwala na zaznajomienie się z codzienną, domową kuchnią i kulturą. W trakcie 4-tygodniowego pobytu młodzież bierze udział w lekcjach języka angielskiego i wycieczkach. Do tej pory podziwiali piękno gór (Mahon Falls), irlandzkich klifów (Ardmore) oraz atmosferę miast: Dungarvan i Cork. Młodzież zakwaterowana jest w turystycznym, portowym, niewielkim miasteczku Youghal nad Morzem Celtyckim z 5-kilometrową plażą, na południowym wybrzeżu Irlandii.

Program staży jest realizowany zgodnie z przyjętym w szkole programem nauczania. Uczniowie wypracowują 160 godzin praktyk, czyli 5 dni po 8 godzin. Na koniec praktyk uczniowie otrzymają oceny, które będą wpisane na ich świadectwach. Ponadto każdy uczestnik Certyfikat potwierdzający udział w projekcie, oraz dokumenty: ECVET i Euoropass Mobilność, potwierdzające udział w zagranicznych stażach i uzyskanie kwalifikacji zawodowych.

Półmetek praktyk to dobra okazja do wymiany opiekunów. W pierwszej połowie uczniami opiekowały się Panie: Karolina Sobieraj (nauczyciel języka angielskiego) i Kornelia Patyk (pedagog szkolny). Obecnie z praktykantami jest Pan Dyrektor Szkoły – Jacek Malinowski i Pani Maria Malinowska (nauczyciel EDB). W ostatnim tygodniu pobytu opiekę będą sprawowały Panie: Angelika Wszołek (nauczyciel języka rosyjskiego) oraz Justyna Kopczyńska (nauczyciel hotelarstwa i koordynator projektu). Powrót uczniów do Polski zaplanowano na 9 lipca br.

Zapraszamy na stronę poświęconą projektowi: Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry | Facebook

Zobacz również

Dożynki parafialne w Klasztorze o.o. Franciszkanów

 Nim zabrzmiał  pierwszy szkolny dzwonek nowego roku szkolnego 2025/26  młodzież i nauczyciele z naszej szkoły  uczestniczyli w ostatnią niedziele sierpnia w parafialnych dożynkach w  Klasztorze O.O Franciszkanów w Radziejowie. Zgodnie z...

ODKRYWAMY KOCHANOWSKIEGO

„Czy fraszki to wszytko, cokolwiek myślemy i czyniemy”?  Czy teksty Mistrza Jana mają nadal taką moc, by przykuć uwagę nas, pokolenia mediów społecznościowych i sztucznej inteligencji? Choć przez pół tysiąca lat wiele się zmieniło, to wciąż pozostajemy tymi...

Uczniowie techników odebrali certyfikaty

8 września br. był bardzo ważnym dniem dla naszych uczniów czwartych klas: Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki ,Technikum  Ekonomicznego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod koniec trzeciej klasy przystępowali do egzaminu...

Profesjonalna pracownia dla przyszłych techników weterynarii

Szkoła to miejsce, w którym zdobywa się podstawową wiedzę i umiejętności praktyczne w danej dziedzinie, umożliwiające rozpoczęcie kariery zawodowej. Niewątpliwie ważną częścią kształcenia branżowego są zajęcia realizowane...

Nasze Social Media