Podsumowanie projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”

6 Października 2022 roku w Auli Szkolnej podsumowano projekt „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowany w naszej szkole od jesieni 2020 roku i finansowany z programu POWER (kwota dofinansowania: 149 631,00 euro). W podsumowaniu udział wzięli uczniowie i nauczyciele
szkoły oraz zaproszeni goście. Koordynator projektu – p. Justyna Kopczyńska, przedstawiła cele, koszty, rezultaty i wnioski z kończących się działań projektowych. Kwota dofinansowania: 149 631,00 euro.

W ramach projektu dwie grupy uczniów z klas hotelarskich i żywieniowych zrealizowały praktyki zawodowe w irlandzkich hotelach i restauracjach oraz nauczyciele – szkolenie typu job shadowing. Pierwsza mobilność (23 uczniów) odbyła się w sierpniu 2021 roku, a kolejna na przełomie czerwca i lipca 2022 roku (26 uczniów). Młodzież wyjechała na 4-tygodniowe praktyki pod opieką nauczycieli zawodu i języka obcego. Podczas pobytu na zielonej wyspie oprócz kształcenia zawodowego, uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego, zwiedzali okolice i odpoczywali. Ich miejscem zakwaterowania były rodziny irlandzkie w miejscowości Youghal nad Morzem Celtyckim. Pozwoliło to na poznawanie kultury, nawyków, codziennego życia mieszkańców i smaków Irlandii. Dla większości uczestników był to pierwszy dłuższy wyjazd, bez rodziców za granicę, a dodatkowo pierwszy lot samolotem.

W ramach projektu wyjechali również nauczyciele. 6-osobowa grupa nauczycieli zawodu wyleciała w kwietniu 2022 roku do Mallow, gdzie spędzili tydzień obserwując zajęcia zawodowe w Collegu. Była to doskonała okazja do zapoznania się z warunkami pracy nauczycieli w Irlandii, poznania systemu edukacji i wyposażenia szkoły. W czasie wolnym uczestnicy poznawali atrakcje turystyczne południowej części wyspy.

Podczas podsumowania przedstawiciele uczestników projektu, zarówno uczniów jak i nauczyciele, podkreślali zalety wyjazdu do Irlandii. Dla większości z nich był to sprawdzian z samodzielności, przygotowania językowego, zawodowego, radzenia sobie w nowych warunkach, a także możliwość rozpoczęcia kariery zawodowej na europejskim poziomie. Dyrektor Szkoły – Pan Jacek Malinowski – podziękował uczestnikom projektu za godne reprezentowanie szkoły za granicą i pogratulował uczniom celujących opinii od pracodawców irlandzkich, zapału i chęci do nauki.

Justyna Kopczyńska

Zobacz również

ZAKOŃCZENIE ROKU SZKOLNEGO.

Nareszcie zabrzmiał długo oczekiwany, ostatni dzwonek w tym roku szkolnym. Grono Pedagogiczne, Dyrekcja, uczniowie oraz rodzice spotkali się, aby zakończyć rok pracy i życzyć sobie udanych wakacji. Wśród zaproszonych gości był Wicestarosta Powiatu Radziejowskiego pan...

TURNIEJ SIATKÓWKI PLAŻOWEJ Z UKS PRZEMYSTKA 

W zawodach wzięly udział drużyny wszystkich szkół ponadpodstawowych naszego powiatu. W kategorii dziewcząt miejsca na podium zajęły wszystkie drużyny reprezentujące naszą placówkę tj 1 miejsce wywalczyły Kinga Bykowska i Wiktoria Wasielewska 2 Martyna Ignasiak oraz...

Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0

„Narodowy Program Rozwoju Czytelnictwa 2.0. na lata 2021-2025”– Priorytet 3 Informacja o wsparciu w ramach Narodowego Programu Rozwoju Czytelnictwa 2.0 Z przyjemnością informujemy, że Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w...

Klasa II TE w Łebie

Klasa II TE w dniach od 2-4 czerwca 2025 roku wybrała się do pięknej i słonecznej Łeby, Słowińskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy odpocząć, oderwać się od codzienności szkolnej. Niesamowite widoki, niepowtarzalny klimat choć trochę utrwaliły zdjęcia z tego...

Hotelarstwo na wesoło- Konkurs „Familiada HGT.”

Społeczność ZSRCKU to jedna wielka rodzina, zainspirowani tym faktem zorganizowaliśmy 31 maja 2025 konkurs wiedzy i umiejętności zawodowych dla klas II i III Technikum Hotelarstwa. Na widowni konkursu zasiadły klasy młodsze, które dopingowały swoje koleżanki, okazując...

Nasze Social Media

toggle icon