Podsumowanie projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”

6 Października 2022 roku w Auli Szkolnej podsumowano projekt „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowany w naszej szkole od jesieni 2020 roku i finansowany z programu POWER (kwota dofinansowania: 149 631,00 euro). W podsumowaniu udział wzięli uczniowie i nauczyciele
szkoły oraz zaproszeni goście. Koordynator projektu – p. Justyna Kopczyńska, przedstawiła cele, koszty, rezultaty i wnioski z kończących się działań projektowych. Kwota dofinansowania: 149 631,00 euro.

W ramach projektu dwie grupy uczniów z klas hotelarskich i żywieniowych zrealizowały praktyki zawodowe w irlandzkich hotelach i restauracjach oraz nauczyciele – szkolenie typu job shadowing. Pierwsza mobilność (23 uczniów) odbyła się w sierpniu 2021 roku, a kolejna na przełomie czerwca i lipca 2022 roku (26 uczniów). Młodzież wyjechała na 4-tygodniowe praktyki pod opieką nauczycieli zawodu i języka obcego. Podczas pobytu na zielonej wyspie oprócz kształcenia zawodowego, uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego, zwiedzali okolice i odpoczywali. Ich miejscem zakwaterowania były rodziny irlandzkie w miejscowości Youghal nad Morzem Celtyckim. Pozwoliło to na poznawanie kultury, nawyków, codziennego życia mieszkańców i smaków Irlandii. Dla większości uczestników był to pierwszy dłuższy wyjazd, bez rodziców za granicę, a dodatkowo pierwszy lot samolotem.

W ramach projektu wyjechali również nauczyciele. 6-osobowa grupa nauczycieli zawodu wyleciała w kwietniu 2022 roku do Mallow, gdzie spędzili tydzień obserwując zajęcia zawodowe w Collegu. Była to doskonała okazja do zapoznania się z warunkami pracy nauczycieli w Irlandii, poznania systemu edukacji i wyposażenia szkoły. W czasie wolnym uczestnicy poznawali atrakcje turystyczne południowej części wyspy.

Podczas podsumowania przedstawiciele uczestników projektu, zarówno uczniów jak i nauczyciele, podkreślali zalety wyjazdu do Irlandii. Dla większości z nich był to sprawdzian z samodzielności, przygotowania językowego, zawodowego, radzenia sobie w nowych warunkach, a także możliwość rozpoczęcia kariery zawodowej na europejskim poziomie. Dyrektor Szkoły – Pan Jacek Malinowski – podziękował uczestnikom projektu za godne reprezentowanie szkoły za granicą i pogratulował uczniom celujących opinii od pracodawców irlandzkich, zapału i chęci do nauki.

Justyna Kopczyńska

Zobacz również

Dożynki parafialne w Klasztorze o.o. Franciszkanów

 Nim zabrzmiał  pierwszy szkolny dzwonek nowego roku szkolnego 2025/26  młodzież i nauczyciele z naszej szkoły  uczestniczyli w ostatnią niedziele sierpnia w parafialnych dożynkach w  Klasztorze O.O Franciszkanów w Radziejowie. Zgodnie z...

ODKRYWAMY KOCHANOWSKIEGO

„Czy fraszki to wszytko, cokolwiek myślemy i czyniemy”?  Czy teksty Mistrza Jana mają nadal taką moc, by przykuć uwagę nas, pokolenia mediów społecznościowych i sztucznej inteligencji? Choć przez pół tysiąca lat wiele się zmieniło, to wciąż pozostajemy tymi...

Uczniowie techników odebrali certyfikaty

8 września br. był bardzo ważnym dniem dla naszych uczniów czwartych klas: Technikum Mechanizacji Rolnictwa i Agrotroniki ,Technikum  Ekonomicznego oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych, którzy pod koniec trzeciej klasy przystępowali do egzaminu...

Profesjonalna pracownia dla przyszłych techników weterynarii

Szkoła to miejsce, w którym zdobywa się podstawową wiedzę i umiejętności praktyczne w danej dziedzinie, umożliwiające rozpoczęcie kariery zawodowej. Niewątpliwie ważną częścią kształcenia branżowego są zajęcia realizowane...

Nasze Social Media