Podsumowanie projektu „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry”

6 Października 2022 roku w Auli Szkolnej podsumowano projekt „Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry” realizowany w naszej szkole od jesieni 2020 roku i finansowany z programu POWER (kwota dofinansowania: 149 631,00 euro). W podsumowaniu udział wzięli uczniowie i nauczyciele
szkoły oraz zaproszeni goście. Koordynator projektu – p. Justyna Kopczyńska, przedstawiła cele, koszty, rezultaty i wnioski z kończących się działań projektowych. Kwota dofinansowania: 149 631,00 euro.

W ramach projektu dwie grupy uczniów z klas hotelarskich i żywieniowych zrealizowały praktyki zawodowe w irlandzkich hotelach i restauracjach oraz nauczyciele – szkolenie typu job shadowing. Pierwsza mobilność (23 uczniów) odbyła się w sierpniu 2021 roku, a kolejna na przełomie czerwca i lipca 2022 roku (26 uczniów). Młodzież wyjechała na 4-tygodniowe praktyki pod opieką nauczycieli zawodu i języka obcego. Podczas pobytu na zielonej wyspie oprócz kształcenia zawodowego, uczestniczyli w zajęciach z języka angielskiego, zwiedzali okolice i odpoczywali. Ich miejscem zakwaterowania były rodziny irlandzkie w miejscowości Youghal nad Morzem Celtyckim. Pozwoliło to na poznawanie kultury, nawyków, codziennego życia mieszkańców i smaków Irlandii. Dla większości uczestników był to pierwszy dłuższy wyjazd, bez rodziców za granicę, a dodatkowo pierwszy lot samolotem.

W ramach projektu wyjechali również nauczyciele. 6-osobowa grupa nauczycieli zawodu wyleciała w kwietniu 2022 roku do Mallow, gdzie spędzili tydzień obserwując zajęcia zawodowe w Collegu. Była to doskonała okazja do zapoznania się z warunkami pracy nauczycieli w Irlandii, poznania systemu edukacji i wyposażenia szkoły. W czasie wolnym uczestnicy poznawali atrakcje turystyczne południowej części wyspy.

Podczas podsumowania przedstawiciele uczestników projektu, zarówno uczniów jak i nauczyciele, podkreślali zalety wyjazdu do Irlandii. Dla większości z nich był to sprawdzian z samodzielności, przygotowania językowego, zawodowego, radzenia sobie w nowych warunkach, a także możliwość rozpoczęcia kariery zawodowej na europejskim poziomie. Dyrektor Szkoły – Pan Jacek Malinowski – podziękował uczestnikom projektu za godne reprezentowanie szkoły za granicą i pogratulował uczniom celujących opinii od pracodawców irlandzkich, zapału i chęci do nauki.

Justyna Kopczyńska

Zobacz również

Wirtualna adopcja kotki Tani przez uczniów klasy I THTMTŻ

Z dumą informujemy, że uczniowie klasy I  naszej szkoły zostali wirtualnymi opiekunami kotki Tani, przebywającej pod opieką Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – oddział w Radziejowie. Wirtualna adopcja to forma pomocy, która pozwala zapewnić zwierzętom środki na...

Uczniowie Przemyski z sukcesami w OWiUR

   Olimpiada Wiedzy i Umiejętności Rolniczych to jeden  z najstarszych i najbardziej prestiżowych konkursów skierowanych do młodzieży szkół o kierunkach rolniczych i pokrewnych oraz ekonomicznych i leśnych. W Zespole Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sejnach na...

Podsumowanie mobilności 13.06. – 08.07.2022.

Praktyki 26 uczniów Zespół Szkół RCKU w Przemystce z Technikum Hotelarstwa i Żywienia w przedsiębiorstwach irlandzkich we współpracy z Your International Training Youghal w ramach projektu Europejska obsługa gościa i konsumenta wraz ze szkoleniem kadry finansowanego z...

Nasze Social Media

toggle icon