„Kochen braucht keine Sprache”, czyli polsko-niemiecko-grecka wymiana młodzieży w Minden

Drugi semestr roku szkolnego 2024/2025 rozpczął się dla niektórych uczniów ZSRCKU w Przemystce intensywnie i bardzo ciekawie. Bowiem w dniach 2-9 marca 2025r. 20 młodych ludzi z klas 4TE, 4TS, 2TE, 2TS i 4LO uczestniczyło w polsko-niemiecko-greckim spotkaniu młodzieży w niemieckim Minden. Podczas trwającej 6 dni wymiany młodzież pracowała w grupach nad projektami z pogranicza historii i sztuki kulinarnej. Tematyka projektu odwoływała się do trudnej polsko-niemieckiej historii czasów II wojny światowej, do wyżywienia i zaopatrzenia w żywność miejscowej ludności, przydzielania racji żywieniowych więźniom obozu koncentracyjnego oraz do zainteresowań młodzieży kuchnią zarówno niemiecką, jak i lokalną regionu Minden-Lübbecke. Podczas wycieczki do Hamburga i wizyty w miejscu pamięci młodzież zapoznała się z historią i funkcjonowaniem obozu koncentracyjnego Neuengamme. Praca w mieszanych grupach przyniosła ciekawe rezultaty w postaci potraw kuchni niemieckiej przygotowanych przez młodzież, które wszyscy uczestnicy oraz zaproszeni goście mieli szansę degustować ostatniego wspólnego wieczoru podczas prezentacji grup. Młodzież wykazała się kreatywnością i wyczuciem smaku, ponieważ przygotowane dania nie tylko pięknie wyglądały, ale przede wszystkim świetnie smakowały. W opinii samych uczestników taka forma pracy, czyli w tym przypadku wspólne gotowanie sprzyja rozwijaniu umiejętności komunikacyjnych, a to z kolei stanowi solidny fundament wymiany młodzieży.

Uczniowie ZSRCKU w Przemystce integrowali się z młodzieżą z Weser-Kolleg w Minden i z 8. Liceum w Volos nie tylko zwiedzając ciekawe zabytki Hamburga – miasta portowego należącego do miast hanzeatyckich o powierzchni 755 km² i jednocześnie kraju związkowego, podziwiając największą makietę modelarstwa kolejowego na świecie w Miniatur Wunderland w Hamburgu i odwiedzając Muzeum Archeologiczne w Herne, lecz także urozmaicając sobie czas wolny wspólną grą w piłkę czy spacerami po Minden.

Pomimo tego, że program spotkania był bardzo napięty, a uczniowie po tygodniu zmagań wyglądali na zmęczonych, to wszyscy są bardzo zadowoleni z wizyty w Minden. Każda taka wymiana młodzieży to najlepsze doświadczenie kulturowo-językowe, które na zawsze pozostanie w pamięci, a znajomości zawarte przy takiej okazji mogą przerodzić się w długoletnią przyjaźń. Podczas wymiany naszej młodzieży towarzyszyli nauczyciele ze szkoły: historyk p. Mariusz Bentkowski oraz germanistka, odpowiedzialna za organizację przedsięwzięcia p. Magdalena Korzeniewska-Duszek.

Warto również podkreślić, że spotkanie młodzieży zostało częściowo dofinansowane ze środków, które nasza szkoła otrzymała na realizację wymiany z programu Polsko-Niemiecka Współpraca Młodzieży.

Wszyscy jesteśmy zgodni co do tego, że warto angażować się w ciekawe przedsięwzięcia, z których korzystają przede wszystkim nasi uczniowie, dlatego mamy nadzieję, że I edycja polsko-niemiecko-greckiego spotkania młodzieży nie była ostatnią.

M. Korzeniewska-Duszek

Zobacz również

Klasa II TE w Łebie

Klasa II TE w dniach od 2-4 czerwca 2025 roku wybrała się do pięknej i słonecznej Łeby, Słowińskiego Parku Narodowego, gdzie mogliśmy odpocząć, oderwać się od codzienności szkolnej. Niesamowite widoki, niepowtarzalny klimat choć trochę utrwaliły zdjęcia z tego...

Hotelarstwo na wesoło- Konkurs „Familiada HGT.”

Społeczność ZSRCKU to jedna wielka rodzina, zainspirowani tym faktem zorganizowaliśmy 31 maja 2025 konkurs wiedzy i umiejętności zawodowych dla klas II i III Technikum Hotelarstwa. Na widowni konkursu zasiadły klasy młodsze, które dopingowały swoje koleżanki, okazując...

Rozstrzygniecie Konkursu „Mój pupil i ja”.

28 maja odbyło się wręczenie nagród i dyplomów za osiągnięcia uczniów Szkół Podstawowych w konkursie "Mój pupil i ja",  zorganizowanym przez p. Wiolettę Łodygowską, p. Darię Pluskotę przy ogromnym wsparciu p. Katarzyny Trzaskowskiej- wiceprezes Towarzystwa Opieki...

Mistrz kulinarny Marcin Budynek w Technikum Żywienia w Przemystce

W dniu 27.05.2025 r. w Zespole Szkół RCKU w Przemystce odbyły się wyjątkowe warsztaty kulinarno-edukacyjne w ramach ogólnopolskiego projektu „Stawiam na drób” – edycja 2025.  Głównym celem przedsięwzięcia jest poszerzenie wiedzy uczniów  wybranych szkół...

Wirtualna adopcja kotki Tani przez uczniów klasy I THTMTŻ

Z dumą informujemy, że uczniowie klasy I  naszej szkoły zostali wirtualnymi opiekunami kotki Tani, przebywającej pod opieką Towarzystwa Opieki nad Zwierzętami – oddział w Radziejowie. Wirtualna adopcja to forma pomocy, która pozwala zapewnić zwierzętom środki na...

Nasze Social Media

toggle icon