„Dynia w akcji” – warsztaty kulinarne

Koniec października  to czas, kiedy możemy cieszyć się jesiennymi plonami w pełni. Jednym z nich jest dynia. To niskokaloryczne warzywo o wysokiej zawartości witamin, błonnika                       i minerałów, z którego można przygotować wyjątkowo smaczne i zdrowe potrawy.                              O różnorodnych możliwościach wykorzystania dyni w kuchni przekonali podczas kulinarnych warsztatów uczestników Uniwersytetu Trzeciego Wieku  uczniowie III klasy Technikum Żywienia. Zajęcia te odbyły się 30 pażdziernika 2025 roku.

 Podczas kulinarnego spotkania omawiano walory odżywcze dyni oraz wspólnie przygotowano kilka potraw:  zupę z dyni z grzankami, racuchy z dyni z dżemem dyniowym oraz muffinki dyniowe. Warsztaty miały na celu integrację pokoleniową oraz propagowanie zdrowego, sezonowego odżywiania poprzez zwiększanie świadomości żywieniowej. Podczas wspólnego przygotowania potraw uczestnicy chętnie dzielili się swoimi doświadczeniami kulinarnymi.

Po zakończeniu części praktycznej odbyła się  przy wspólnym stole degustacja przygotowanych dań. W miłej, jesiennej atmosferze seniorzy z młodzieżą chętnie podejmowali dyskusję na tematy kulinarne i codzienne. Z pewnością takie warsztaty edukują, integrują, inspirują i przede wszystkim dają uczestnikom poczucie wspólnoty i radość                       z tworzenia. Nie możemy  doczekać się kolejnych spotkań.

Zobacz również

Narodowe Święto Niepodległości

– to bardzo ważny dzień   w Polsce obchodzony corocznie 11 listopada.  Upamiętnia on odzyskanie niepodległości przez Polskę w 1918 roku po123 latach zaborów. To okazja do wspólnego celebrowania ducha patriotyzmu, jedności i narodowej dumy. Tradycje Polaków związane z...

Nie każdy bohater nosi pelerynę.

Prawdziwi bohaterowie często są zwykłymi ludźmi, którzy nie potrzebują specjalnych mocy czy kostiumów, aby wykazywać się odwagą, determinacją w trudnych sytuacjach. Jednym z nich okazał się być Gabriel Marcinkowski, uczeń klasy 1TŻ. Wykazał się on postawą godną...

Chorwackie praktyki zawodowe uczniów z Przemystki

Zespół Szkół RCKU w Przemystce realizuje od 1.06.2024r. czwarty akredytowany projekt w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe dofinansowany z programu UE Erasmus+ w kwocie 65 847 Euro. W przedsięwzięciu uczestniczą uczniowie wszystkich kierunków technicznych, w...

Kolejne, cenne doświadczenie zawodowe

W ZSRCKU w Przemystce od kilku lat realizowane są przedsięwzięcia o zasięgu międzynarodowym, w których uczestniczą nie tylko uczniowie, lecz również nauczyciele. W związku z realizacją projektu dofinansowanego z programu UE z sektora „Kształcenie i szkolenia zawodowe”...

Kolejne praktyki zawodowe uczniów z Przemystki w Niemczech

Zespół Szkół RCKU w Przemystce realizuje od 1.06.2024r. trzeci akredytowany projekt w sektorze Kształcenie i szkolenia zawodowe dofinansowany z programu UE Erasmus+ w kwocie 65 847 Euro. W przedsięwzięciu uczestniczą uczniowie wszystkich kierunków technicznych, w...

Nasze Social Media