8 listopada w naszej szkole obchodziliśmy Europejski Dzień Zdrowego Jedzenia i Gotowania. Celem święta jest promowanie zdrowego jedzenia, dobrych nawyków żywieniowych oraz informowanie o konsekwencjach złej diety. Akcję przeprowadziła klasa IV TŻiUG g z nauczycielami bloku żywienia p. Wiolettą Łodygowską i p. Anną Paczkowską. Uczniowie przygotowali materiały informacyjne na temat racjonalnego odżywienia oraz zdrowe przekąski, którymi podzielili się ze społecznością szkolną. Inicjatywa cieszyła się dużym zainteresowaniem.
Jak co roku, w celu sprawdzenia poziomu wiedzy uczniów dotyczącej właściwego żywienia został przeprowadzony konkursu „Racjonalne odżywianie-Wiem, co jem”.
Wyniki konkursu w kategorii zespołowej:
I miejsce klasa IV TŻ g,
II miejsce klasa III TŻ,
III miejsce klasa IV TŻ p.
W kategorii indywidualnej najlepsi okazali się uczniowie: Michał Pluskota , który zajął I miejsce, Zuzanna Okonkowska, która uplasowała się na II miejscu i Kuba Pietrzak, zajmując III miejsce.
Chcesz długo cieszyć się zdrowiem? Odżywiaj się zgodnie z poniższymi zasadami!
ZASADY ZDROWEGO ŻYWIENIA :
- Spożywaj posiłki regularnie (4–5 posiłków co 3–4 godziny).
- Warzywa i owoce spożywaj jak najczęściej i w jak największej ilości, w proporcjach: ¾ – warzywa i ¼ – owoce.
- Spożywaj produkty zbożowe, zwłaszcza pełnoziarniste.
- Codziennie spożywaj, co najmniej 2 duże szklanki mleka. Możesz je zastąpić jogurtem, kefirem i – częściowo – serem.
- Ograniczaj spożycie mięsa (zwłaszcza czerwonego i przetworzonych produktów mięsnych do 0,5 kg/tyg.). Jedz ryby, nasiona roślin strączkowych i jaja.
- Ograniczaj spożycie tłuszczów zwierzęcych. Zastępuj je olejami roślinnymi.
- Unikaj spożycia cukru i słodyczy (zastępuj je owocami i orzechami).
- Nie dosalaj potraw i kupuj produkty z niską zawartością soli. Sól zastępuj ziołami.
- Pamiętaj o piciu wody, co najmniej 1,5 litra dziennie.
- Codziennie co najmniej pół godziny przeznacz na aktywność fizyczną.
Pamiętaj! Twoje zdrowie to dobra inwestycja …