Przemyska na  dożynkach parafialnych w Klasztorze o.o. Franciszkanów

 Zgodnie z coroczną tradycją  w pierwszą niedzielę września w Klasztorze O.O Franciszkanów w Radziejowie  rolnicy  okolicznych wiosek dziękują Bogu za dar plonu kujawskich pól. Przynosząc wieńce ofiarne i dożynkowe chleby. Wśród dziękujących nie mogło zabraknąć dyrekcji, nauczycieli i młodzieży szkoły rolniczej. Reprezentanci Przemystki, to uczniowie Technikum kształcącego w zawodzie rolniczym: Magdalena Drwęska, Amelia Kaliska, Daniel Albertyński i Maciej Mańkowski. Młodzież w  szacunku do tradycji i kultury kujawskiej,  ubrana w piękne kujawskie stroje ludowe przyniosła w darze ołtarza bukiet kłosów zbóż i słoneczników, wypieczony bochen pszennego chleba oraz kosz pełen owoców i przetworów z płodów kujawskiej ziemi. Ojciec gwardian w kazaniu przypomniał o wartości i symbolice dożynek. Docenił  wartość podziękowań społeczności wsi przedkładanych Bogu za obfitość plonu. Podkreślił jednocześnie potrzebę  szacunku do ciężkiej pracy rolnika w zdobywaniu tegoż plonu. Po liturgii młodzież częstowała wszystkich wiernych pobłogosławionym i poświęconym przepysznym chlebem. Wszyscy mogli zabierali z sobą przysłowiową kruszynę  chleba, by podzielić się nią z domownikami  życząc sobie by przyszłe plony nie były gorsze i nigdy na stole nie zabrakło chleba.

Skip to content