Zagraniczne praktyki i staże finansowane ze środków Unii Europejskiej stały się mocnym filarem, wzbogacającym kształcenie zawodowe uczniów techników w naszej szkole. Skorzystała z tego 13 osobowa grupa młodzieży, która przez dwa tygodnie doskonaliła umiejętności związane ze swoim zawodem na Sycylii w miejscowościach Barcellona Pozzo di Gotto i Milazzo. Uczniowie z technikum spedycji zajmowali się przygotowaniem, rozplanowaniem i dostarczaniem przesyłek pod wskazany adres. Nasze przyszłe ekonomistki miały okazję poznać i porównać, jak wygląda praca w sektorze administracyjno – biurowym i ekonomicznym w Polsce i na Sycylii. Uczennice z technikum żywienia zgłębiały tajniki kuchni sycylijskiej, która jest smaczna, sycąca i oparta na świeżych składnikach. Dziewczyny z technikum hotelarskiego zobaczyły, jak wygląda obsługa hotelowa i nauczyły się, jak dbać o gości hotelowych na Sycylii. Nasi stażyści, mimo różnic kulturowych, mentalnych i językowych (Sycylijczycy są raczej wierni swojemu rodzimemu językowi), poradzili sobie świetnie. W opinii pracodawców okazali się być pracowici i kreatywni. Wysoko były oceniane również ich umiejętności praktyczne, z którymi przyjechali.
Jednak nie samą pracą człowiek żyje, więc jak tylko była okazja, poznawaliśmy Sycylię. Jeszcze czujemy smaki przepysznych gelato, kawy no i sycylijskiego specjału granity w różnych smakach. Choć niektórzy z nas, po pewnym czasie zatęsknili za polską zupą i młodymi ziemniakami z koperkiem, to z pewnością zapamiętamy pasty w różnym wydaniu, pizze i inne specjały. Mieliśmy okazję być na „ księżycowej „ Etnie oraz zwiedzić starożytną i klimatyczną, położoną wysoko na skałach Taorminę. Morze Śródziemne też okazało się być dla nas wystarczająco ciepłe, aby się w nim zamoczyć. Jaki obraz Sycylii pozostanie z nami? Żywiołowość i otwartość ludzi, obowiązkowy czas na siestę oraz podejście z pewnym dystansem do problemów, z którymi się spotykamy codziennie. Bogatsi o nowe umiejętności i doświadczenia wróciliśmy do szkoły. Być może niektórzy z nas pomyślą arrivederci Sycylia i kiedyś tam wrócą, aby ją dalej odkrywać.
Uczestnicy wyjazdu