Szukaj

Rozstrzygnięcie fotograficznego konkursu „Na widelcu”.

Jedzenie to uczta dla  Naszych zmysłów. Walory sensoryczne, jakie odbieramy patrzący na potrawy, decydują o wyborze i zadowoleniu z niego.  Wzrok jest najważniejszym z naszych zmysłów, który wykorzystujemy w każdej dziedzinie swojego życia, także w gastronomii.

Obiekty, na które patrzymy albo podobają się nam „od pierwszego wejrzenia” albo ich nie akceptujemy. Któż nie słyszał powiedzenia: „jemy oczami”. Potrawę, na  którą patrzymy z aprobatą oceniamy jako smakowitą i apetyczną, kusi, by ją spróbować. Estetycznie podane dania, właściwy dobór zastawy stołowej i dekoracji pobudza nasze zmysły oraz wzmaga apetyt. Warto wiedzieć, że kolorystyka ma duży wpływ na naszą psychikę. Kolory ciepłe tj. pomarańczowy i czerwony pobudzają apetyt,  wywołują dobry nastrój, brzoskwiniowy wzmacnia witalność i energię oraz ułatwia trawienie, różowy zaś wzbudza optymizm i uspokaja emocje.Kolor zielony kojarzy nam się z czymś zdrowym – naturalnym. Przeciwnie działają zimne kolory np. niebieski–dobrze gaszą pragnienie i co ważne …zmniejszają apetyt.

Jury konkursowe,  kierując się walorami sensorycznymi dokonało następujących wyborów:

I miejsce: Woźniak Oliwia, Kozłowska Sandra – kl. II TŻiUG

II miejsce: Wiktor Polewski, Kościński Dominik, Łukowiak Dominik- kl. III TŻiUG

III miejsce: Sobieraj Weronika, Aneta Kwiatkowska, Anna Nowicka- kl. III TŻiUG

 

Wyróżnienia publiczności:

Michał Pluskota i Patryk Zalewski z klasy I TŻiUG g,

Mateusz Karczewski, Jędrzejewska Julia, Bolewicz Kornelia z kl I TŻiUG p.

 

Zapraszamy do obejrzenia  zdjęć w galerii.

 

W.Ł.    A.P.

Liczba gości

Odwiedza nas 30 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy