Warsztaty z racjonalnego żywienia w Bydgoskiej Szkole Wyższej
Młodzież klasy II i III technikum żywienia i usług gastronomicznych 14 listopada br. uczestniczyła w warsztatach żywieniowych zorganizowanych przez Bydgoską Szkołę Wyższą.
Warsztaty były podzielone na dwie części. W pierwszej, prowadzonej przez p. Sylwię Malak, przedstawiono zasady racjonalnego żywienia. Uczniowie tworzyli własne piramidy żywienia a następnie porównywali je z obowiązującą Piramidą Zdrowego Żywienia i Stylu Życia Dzieci i Młodzieży. Dodatkowo mieli możliwość analizy składu własnego ciała na profesjonalnym analizatorze BIA. W drugiej części, prowadzonej przez doc. dr inż. Przemysława Wasilewskiego,uczniowie w pracowni laboratoryjnej oznaczali zawartość białka i cukrów w produktach spożywczych stosując metodę biuretową oraz Reakcję Molischa. Młodzież była bardzo zadowolona z warsztatów i obiecali, że to nie ich ostatnia wizyta na uczelni.
Za serdeczne przyjęcie i organizację warsztatów dziękujemy pani doc. dr n. med. Zdzisławie Kalisz Dziekanowi kierunku Dietetyka.
W.Ł.