Szukaj

Magiczne sztuczki w produkcji koktajli 

molekularny „kawior”, drinki o strukturze pianki i galaretki zmieniające kolor, napoje ze spływającą ze szklanki  fontanną białego dymu… To tylko niektóre  propozycje jakie w czasie pokazu „Drinków Molekularnych” zaproponowali barmani: Damian Kozyra i Piotr Drzewucki z Torunia.

Drinki molekularne wzbudzają zachwyt swoją estetyką, zaskakują smakiem i nietypową konsystencją. W ich przygotowaniu wykorzystuje się ogólnie znane prawa fizyki i dostępne w handlu substancje chemiczne tj. suchy lód, agar, alginian sodu i chlorek wapnia. Wprowadzanie „magii” i nowoczesności w produkcji napojów mieszanych wymusza ciągle rozwijający się rynek barmaństwa i oczekujący  wrażeń konsument. Uczniowie technikum żywienia i usług gastronomicznych w Naszej szkole  mogą nie tylko oglądać pokazy barmańskie ale także  stanąć po drugiej stronie lady barowej, by uczyć się produkcji, dekorowania i podawania drinków a po zdaniu egzaminu uzyskać  certyfikat barmaństwa I i II stopnia.

 

W.Ł.

Liczba gości

Odwiedza nas 48 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy