Szukaj

Barmaństwo – pierwsza praca a może  sposób na życie?


Praca w restauracji lub za barem  to zazwyczaj pierwsza praca młodych ludzi, którzy dopiero stawiają swoje  kroki na rynku pracy.

Uczy ona samodzielności, odpowiedzialności za finanse, kontaktu z innymi ludźmi, a także rozwija zdolności manualne czy umiejętności gastronomiczne. Praca ta niekiedy tak wciąga i fascynuje, że młodzi ludzie zostają zawodowymi barmanami.
Niezależnie od tego, co skłania do podjęcia pracy za barem, należy zadbać o to, by wykonywać ją jak najlepiej. W tym celu warto odbyć szkolenie barmańskie. Taką szansę  w czasie ferii miała młodzież ostatnich klas technikum żywienia. Uczestniczyli oni w bezpłatnym kursie barmańskim I i II stopnia finansowanym ze środków unijnych w ramach projektu „Dobry zawód otwiera drzwi renomowanych firm”.
W czasie szkolenia uczniowie uczyli się przygotowywać typowe i molekularne koktajle, wykonywali  garnish,  w takt muzyki ćwiczyli sztuczki typu Flair- żonglowali butelkami  a także artystycznie „ziali ogniem”. W pracy nowoczesnego barmana odchodzi się od typowego nalewania trunków na korzyść celebracji każdego etapu powstawania koktajlu, komponowania go z wymyślnych składników, które w połączeniu ze zręcznością barmana -cyrkowca i jego charyzmą tworzą prawdziwe dzieło sztuki, które urzeka konsumenta.

W.Ł.

Liczba gości

Odwiedza nas 24 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy