Szukaj

„Lodowe inspiracje”  

Pod takim hasłem pod koniec października odbył się w Naszej szkole konkurs na najsmaczniejszy i najciekawszy deser lodowy. Uczniowie z technikum żywienia i usług gastronomicznych mieli do wykonania deser lodowy

w kategorii półmiskowej lub pucharkowej według własnej aranżacji. Jury konkursowe brało pod uwagę urozmaicenie formy, wykorzystanie nowatorskich pomysłów,dobór składników i smak deserów.Celem konkursu było propagowanie sztuki kulinarnej i rozwijanie zainteresowań.

Wyniki konkursu w kategorii deser lodowy w pucharku:

I msce- Aleksandra Ludwiczak klasa III TŻIUG

II msce- Alicja Kalafus klasa III TŻIUG,

IIImsce- ex aequo – Kinga Wawrzyniak i Małgorzata Graczyk z klasy IV  TŻIUG.

Wyniki konkursu w kategorii deser lodowy na półmisku:

I msce- Cyprian Dobrzycki klasa IV TŻIUG,

II msce- Aleksandra Kwaśna IV TŻIUG,

III msce –Patrycja Głowacka IV TŻiUG.

Warto wspomnieć, że sezon na desery lodowe w Polsce trwa około 6 miesięcy i jest uzależniony od warunków pogodowych takich jak wysoka temperatura i obecności słońca, które w tym roku nas wyjątkowo rozpieszcza. Przeciętny Polak w sezonie spożywa około 4 litrów lodów. Spożywanie lodów jest polecane  przez dietetyków ze względu na  bogactwo i łatwą przyswajalność składników odżywczych takich jak białko, wapń i witaminy.

Gratulujemy zwycięzcom i zachęcamy do dalszych eksperymentów  w kuchni!

Liczba gości

Odwiedza nas 34 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy