Wigilia w mieście a na wsi- II miejsce zdobyły Ania i Wioletta
Anna Kaźmierczak i Wioletta Staniszewska uczennice kl. IV Technikum Żywienia odniosły sukces w dwuetapowym konkursie kulinarnym "Wigilia w mieście a na wsi". Dziewczęta wykonały dwie potrawy wigilijne : Śledź pod pierzynką i Roladki z karpia w sosie żurawinowo-cytrusowym.
Organizatorem konkursu kulinarnego był Krajowy Ośrodek Wsparcia Rolnictwa, który zaprosił do konkursu uczniów Technikum żywienia z województwa kujawsko-pomorskiego.
Konkurs odbył się w dwóch etapach:
I etap polegał na wyborze najlepszych dań z pośród nadesłanych zgłoszeń i zdjęć oraz zgodności z tematem konkursu. 6 grudnia 2017r. wysłaliśmy zgłoszenie- przepisy i zdjęcia wykonanych potraw.
11 grudnia br. otrzymaliśmy wiadomość o zakwalifikowaniu się do II etapu, który odbył się 14 grudnia br. w restauracji Villa Calvados w Bydgoszczy. Po oficjalnym powitaniu i przedstawieniu regulaminu konkursu, zespoły dwuosobowe wylosowały stanowiska, przy których wykonywano potrawy. Nasz zespół wylosował stanowisko numer 2 w pierwszej turze.
Komisja konkursowa brała pod uwagę: zgodność tematyczną, stopień trudności wykonania, smak, aranżację potrawy, prawidłowy dobór składników, ergonomię i czystość stanowiska. Czas na wykonanie dań wynosił 2 godziny. Każda drużyna przygotowała 4 porcje każdego z dań- 3 dla jury oraz jedną na prezentację.
Podczas konkursu uczestnicy odpowiadali na pytania zadawane przez jury oraz byli obserwowani przez publiczność. Konkurs przysporzył dziewczętom wiele emocji, wrażeń i mobilizacji.
Anna i Wioletta zostały nagrodzone grillami elektrycznymi i dyplomami.
Zapraszamy do galerii.
Opiekun Anna Paczkowska