Szukaj

Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” dobiega końca…  

Równoległe z początkiem roku szkolnego, młodzież klas Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Przemyscte podsumowała wakacyjne praktyki zawodowe w Niemczech finansowane z programu ERASMUS+.

W lipcu uczniowie wrócili z 4-tygodniowych praktyk, które realizowali w przedsiębiorstwach w Lipsku. Przyszli hotelarze zdobywali umiejętności w takich hotelach jak: Hotel Royal, Hotel Arena, Hotel Markgraf, Hotel Michaelis, Hotel Via City,AppartmentHotelSchlafGuti PensionShlafGut. Podczas praktyk uczennice pracowały w różnych działach hotelowych: w restauracji, w kuchni i w dziale służby pięter.

Uczniowie klas gastronomicznych pracowali w części kuchennej w obiektach zbiorowego wyżywienia: Goldener Herbst SAH, Helios, SAH Goyastraße. 16 uczniów poznało zasady przygotowywania potraw dietetycznych, deserów, korzystali ze sprzętu i urządzeń niezbędnych do produkcji dań.

Praktykanci pracowali codziennie 8 godzin przez 5 dni w tygodniu. Samodzielnie dojeżdżali do pracyśrodkami transportu publicznego z miejscowości Schkeuditz, oddalonego od Lipska o 16 km. Zazwyczaj korzystali z szybkiej kolei międzymiastowej, tramwajów, a także autobusów. Bilety lokalne zostały zakupione ze środków projektu.

Weekendy i niektóre popołudnia były zapełnione licznymi atrakcjami.                     W pierwszy dzień pobytu, młodzież udała się do Lipska, zwiedziła miasto                  i miejsca praktyk. Podczas pierwszego weekendu uczniowie wyjechali na 2-dniową wycieczkę do Berlina, gdzie z przewodnikiem zwiedzili najważniejsze punkty niemieckiej stolicy. W pozostałe wolne dni zwiedzali muzea, parki, miejsca odpoczynku, a uczniowie Technikum Hotelarstwa zwiedzili Lotnisko Lipsk/Halle. Nie zabrakło czasu na odpoczynek nad jeziorem i korzystanie               z wakacyjnej pogody.

Młodzież z ZSRCKU w Przemystce zakwaterowana była w ośrodku VITALIS w Schkeuditz, gdzie przebywali uczniowie również z innych części świata, np.z Portugalii, Bułgarii, Hiszpanii i z innych miast Polski. Była to okazja do nawiązania ciekawych znajomości, a także zmuszała do komunikacji w językach obcych.

Po powrocie do Polski, uczniowie wypełnili Raporty Uczestników i obszerną dokumentację z praktyk. W pierwszych tygodniach nauki, po przeprowadzeniu rozmów z opiekunami, nauczycielami zawodu młodzież pozytywnie podsumowała praktyki zawodowe w Niemczech. Na podstawie dokumentacji uczniowie otrzymali świadectwa wraz z wpisem o zrealizowanych praktykach zagranicznych.

Grono Pedagogiczne jest dumne ze swoich uczniów, ponieważ wszyscy uczestnicy wakacyjnych praktyk otrzymali pozytywne opinie o wywiązywaniu się ze swoich obowiązków, a także oceny celujące za praktyki. Gratulujemy!!

Zakończenie wyjazdów na praktyki to jeden z najważniejszych punktów projektu. Obecnie oczekujemy na zatwierdzenie Europassów przez Krajowe Centrum Europass w Warszawie i przygotowywujemy się do Spotkania Podsumowującego cały projekt upowszechniając jego rezultaty i pozytywne strony.

Dzięki uczestnictwu w projekcie uczniowie stają się bardziej odważni, otwarci i pewni siebie. Część osób uwierzyło w swoje możliwości i umiejętności zarówno zawodowe jak i językowe. Grono z nich po powrocie z Niemiec wyjechało do pracy w hotelach na terenie Polski. Przykładem mogą być Julia Oksik i Natalia Podolska, które pracowały w Hotelu Bartan w Gdańsku-Sobieszewie. Jak same zauważyły, było im o wiele łatwiej nawiązywać kontakty z zagranicznymi gośćmi hotelowymi podczas obsługi w restauracji.

Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” w Zespole Szkół                                   w Przemystce kończy  z dniem 31.12.2017. W praktykach w ramach tej części projektu projektu wzięło udział 16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i 24 z Technikum Hotelarstwa. Rolę opiekunów pełniły: p. Renata Meller, Anna Paczkowska i Małgorzata Kubacka.

 

Justyna Kopczyńska

Maria Guźlewska

 

Zagraniczne praktyki w Niemczech rozpoczęte…..  

Od 25 czerwca br. 40 naszych uczniów przebywa na praktykach w ramach projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowanego przez naszą szkołę przy wsparciu programu ERASMUS+.

Grupa 16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz 24 osoby z Technikum Hotelarstwa realizują praktyki zawodowe w hotelach i obiektach zbiorowego żywienia na terenie Lipska. Zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu swojego profilu nauczania, biorą udział w wycieczkach i wyjazdach. Zwiedzili już atrakcje Lipska, a w najbliższy weekend wyjadą na 2-dniową wycieczkę do Berlina, a w następny do Drezna. Podczas 4-tygodniowego pobytu za granicą zdobędą doświadczenie zawodowe oraz nauczą się komunikacji w j. angielskim i niemieckim.

10 lipca br. Dyrekcja Szkoły i  koordynator projektu planują wizytę monitorującą w Niemczech w miejscach realizacji stażu i zakwaterowania.

Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.

 

Wizyta monitorująca realizację projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”.

W czwartek, 4 maja br., nasza szkoła gościła przedstawiciela z Warszawy  z Narodowej Agencji Programu Erasmus +.

W wizycie monitorującej realizację projektu  „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” w ZSRCKU uczestniczyła pani Aleksandra Bałchan – Wiśniewska, opiekun naszego projektu. Celem wizyty było omówienie przebiegu realizacji projektu pod względem organizacyjnym i jakościowym oraz ewentualnych trudności. Wizyta służyła też przedyskutowaniu możliwości programu Erasmus+ i możliwego wsparcia przez Narodową Agencję. Przedstawicielka NA przejrzała dokumentację projektową, rozmawiała też z uczestnikami projektu i opiekunem młodzieży –p. Renatą Meller. O ocenie  realizacji zadań szkoła zostanie poinformowana w terminie 30 dni od zakończenia wizyty.

Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowany jest od czerwca 2016 roku. Pierwsza grupa uczniów (z technikum ekonomicznego) wyjechała do Niemiec w lutym 2017 roku.

Do wyjazdu przygotowuje się kolejna grupa uczniów wraz z opiekunami. Uczniowie uczestniczą w zajęciach z języka niemieckiego, angielskiego,  wsparcia kulturowego, zajęć motywująco-integrujących i zajęć zawodowych.

Uczniowie z klas technikum hotelarstwa  i technikum żywienia  i usług gastronomicznych wyjadą do Niemiec w czerwcu 2017 r. na okres 4 tygodni.

 

Koordynator projektu:

 

Justyna Kopczyńska

Zagraniczne praktyki uczniów z Przemystki  

Uczniowie klas ekonomicznych Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego  im. Ziemi Kujawskiej w Przemystce 11 lutego wrócili z dwutygodniowego stażu w firmie Vitalis GmbH w Schkeuditz k. Lipska/ Niemcy.

Odbywali oni tam praktyki w ramach  projektu programu Erasmus+ ,,Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowanego przy wsparciu z funduszy UE. Uczestnictwo w projekcie umożliwiło młodzieży zdobycie nowych umiejętności interpersonalnych, doskonalenie języka niemieckiego, oraz podniesienie swojej wartości na zagranicznym rynku pracy. Uczniowie mieli także możliwość zaliczenia praktyk zawodowych w języku obcym.

Program stażu podzielony był na dwa etapy. Pierwszy etap to szkolenia z zakresu przedsiębiorczości. W drugim tygodniu pobytu zrealizowano praktyki na terenie firmy Vitalis w połączeniu z obsługą oprogramowania komputerowego w języku obcym.

Program praktyk zapewniał naszym uczniom wizyty kulturowe i zawodowe jak: wycieczkę                     do Drezna, dwudniowe zwiedzanie Berlina, Lipska. Odbyły się także liczne wizyty techniczne: w porcie lotniczym w Leipzig/Halle, w fabryce BMW, w Netto Marken-Discount w okolicach Halle oraz wiele innych atrakcji.

Przyszli ekonomiści otrzymali certyfikaty odbytych szkoleń, oraz dokumentację europejską Europass-Mobility, ECVET- Europejski System Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym.

 

To nie jest jeszcze koniec przygody z projektem realizowanym w Przemystce. Obecnie trwają przygotowania do kolejnego wyjazdu młodzieży. Tym razem wyjadą uczniowie z klas Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na  4-tyodniowe praktyki zawodowe                       w hotelach i restauracjach w Lipsku.

.

LISTA RANKINGOWA KANDYDATÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU

„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”

 

lp.

TECHNIKUM HOTELARSTWA

imię i nazwisko

1.        

Katarzyna Brzezińska

2.        

Justyna Zaborowska

3.        

Julia Oksik

4.        

Natalia Podolska

5.        

Natalia Korytkowska

6.        

Nikola Waszak

7.        

Angelika Kraińska

8.        

Paula Szatkowska

9.        

Natalia Torzewska

10.    

Izabela Rajska

11.    

Dominika Idziak

12.    

Patrycja Ziętara

13.    

Donata Wujciak

14.    

Dominika Szpadzińska

15.    

Klaudia Kosińska

16.    

Iwona Szeląg

17.    

Nikola Augustyniak

18.    

Aleksandra Zarzycka

19.    

Andżelika Stawicka

20.    

Natalia Ziętara

21.    

Natalia Lewandowska

22.    

Alicja Frasunek

23.    

Daria Krychowiak

24.    

Klaudia Bartczak

lp.

TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH

imię i nazwisko

1.       

Alicja Kalafus

2.       

Aleksandra Ludwiczak

3.       

Daria Sasińska

4.       

Anna Laskowska

5.       

Wiktoria Płoszaj

6.       

Magda Szczepańska

7.       

Szmagalska Alicja

8.       

Daria Waszak

9.       

Justyna Fronczak

10.   

Daniel Świerczyński

11.   

Agnieszka Jaworska

12.   

Natalia Olczak

13.   

Natalia Trawczyńska

14.   

Natalia Winiecka

15.   

Marcin Pachliński

16.   

Mikołaj Drzewiecki

 

LISTA REZERWOWA KANDYDATÓW DO PROJEKTU

 

„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”

lp.

imię i nazwisko

1.       

Miłosz Żywiczka – TECHNIKUM HOTELARSTWA

 

LISTA KANDYDATÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU

„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”

 

lp.

imię i nazwisko

1.       

Wiktoria Walasik

2.       

Dariusz Jastrzębski

3.       

Patrycja Chłodzińska

4.       

Joanna Frątczak

5.       

Kinga Janowska

6.       

Karolina Kołodziejska

7.       

Julia Lewandowska

8.       

Klaudia Walasik

9.       

Justyna Waszak

10.   

Milena Szklarska

11.   

Natalia Jóźwiak

12.   

Natalia Wojtasińska

13.   

Ewelina Szydłowska

14.   

Michał Miętkiewicz

15.   

Marika Bogusławska

16.   

Patrycja Małek

17.   

Mateusz Górski

18.   

Monika Rzeczkowska

19.   

Jakub Śmigiel

20.   

Emilia Wilińska

21.   

Krystian Rybicki

22.   

Aleksandra Kotwica

23.   

Daria Dombrowska

24.   

Mateusz Filipiak

25.   

Artur Krychowiak

26.   

 Andżelika Jendrzejczak

27.   

Ola Waszak

 

28.   

 

Martyna Pijanowska

 

29.   

 

Weronika Marczewska

 

30.   

 

Ewa Gralak

 

LISTA REZERWOWA KANDYDATÓW DO PROJEKTU

„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”

 

 

lp.

imię i nazwisko

 

1.        

Katarzyna Kulińska

 

2.        

 

Adam Drzewiecki

3.        

Weronika Paczkowska

4.        

Michał Mroczkowski

5.        

Michał Miliński

 

     

 

LISTA OSÓB, KTÓRE ZREZYGNOWAŁY Z UDZIAŁU W PROJEKCIE

„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”

 

1.       Marcelina Jończak

2.       Martyna Żurańska

3.       Adrian Korzycki

4.       Sara Dudziak

 

 

 

Pierwszy krok do kariery  

Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” jest realizowany przez 
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w okresie 01.06.2016 – 31.12.2017. Projekt jest przeznaczony dla uczniów i uczennic kierunków technik ekonomista, technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych i jest realizowany przy wsparciu programu Unii Europejskiej Erasmus+. Dofinansowanie projektu wynosi 137 684,00 EUR.

Szkoła opracowała projekt we współpracy z firmą Vitalis GmbH ze Schkeuditz w Niemczech. Naszym zamysłem była pomoc uczniom w pokonaniu barier związanych z uzyskaniem pierwszego zatrudnienia, takich jak: brak doświadczenia zawodowego coraz częściej wymaganego przez pracodawców, słaba umiejętność w posługiwaniu się językami obcymi, czy niewystarczające kompetencje społeczne i osobiste. Celem projektu zatem jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów, dzięki umożliwieniu nabycia przez nich kwalifikacji i umiejętności niezbędnych w poruszaniu się na współczesnym europejskim rynku pracy. Aby osiągnąć cel, 70 naszych uczniów i uczennic weźmie udział w zagranicznych stażach w niemieckich przedsiębiorstwach. Dzięki udziałowi w takiej mobilności uczniowie nie tylko będą mogli poszerzyć swoją wiedzę zawodową, ale także będą mogli sprawdzić się jako pracownicy w warunkach przypominających realne zatrudnienie, nauczą się współpracy w grupie, komunikacji i organizacji działań. Chcemy, aby nasi uczniowie byli nie tylko dobrze wykwalifikowani, ale także elastyczni i otwarci na inne kultury, co jest kluczowe dla rozwoju młodego człowieka.

Staże odbędą się w dwóch turach, w okresach: 28.01.2017 – 11.02.2017 i 25.06.2017 – 22.07.2017. Umiejętności uzyskane w Niemczech zostaną potwierdzone przez dokumenty ECVET, Europass Mobilność oraz krajowe certyfikaty, które z pewnością stanowić będą istotny punkt w CV uczniów              i zwrócą w przyszłości uwagę potencjalnych pracodawców. Przed mobilnością uczniowie przejdą przez zajęcia językowe, kulturowe i pedagogiczne przygotowujące ich do pobytu w kraju goszczącym.

Udział w mobilnościach przyniesie także korzyści dla naszej placówki. Projekt w partnerstwie międzynarodowym to szansa na ugruntowanie pozycji na arenie międzynarodowej i podniesienie rozpoznawalności w Europie oraz szansa na dostosowanie naszego kształcenia praktycznego do standardów europejskich.

Udział w projekcie jest bezpłatny. Koszty utrzymania, podróż, ubezpieczenie, kieszonkowe, wycieczki, przejazdy lokalne w Niemczech pokryte zostaną z budżetu projektu.

 

 

 

Długa droga uwieńczona sukcesem.

Szkoła otrzymała grant finansowy z programu ERASMUS+.

Możliwość ubiegania się o dofinansowanie projektu z funduszy unijnych stała się zaczątkiem do opracowania treści całego projektu. Proces tworzenia projektu rozpoczął się już na początku roku szkolnego 2015/16.

Dzięki konsekwentnym działaniom, jasno nakreślonym celom i efektom działań, udało się pozyskać finansowanie, a projekt został wysoko oceniony przez niezależnych ekspertów Agencji Narodowej i otrzymał 93 na 100 możliwych punktów. Tym samym znaleźliśmy się grupie 215 szkół (na 781 aplikujących placówek), którym udało się pozyskać zewnętrzne finansowanie dla swoich działań (Grant otrzymało jedynie 5  placówek edukacyjnych z woj. kujawsko-pomorskiego).

Podczas tworzenia założeń projektu mieliśmy na uwadze, że jego beneficjentami będą uczniowie naszej szkoły. Wychodząc na przeciw potrzebom szkoły, przygotowaliśmy ofertę bezpłatnych staży i praktyk w Niemczech.

Mobilności do miejscowości Schkeuditz, Lipsk i Halle w Niemczech odbędą się w dwóch turach:

I tura – 30 uczniów z Technikum Ekonomicznego – 28.01.2017-11.02.2017.

II tura – 20 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 20 osób z Technikum Żywienia  i Usług Gastronomicznych – 25.06.-22.07.2017.

Przyszli ekonomiści odbędą tygodniowe szkolenie i tygodniową praktykę.

Osoby uczące się w Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia zrealizują 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach.

 

Koszty dojazdu, zakwaterowania i wyżywienia oraz szkolenia przygotowujące do mobilności zostaną pokryte z funduszy unijnych. Po zrealizowaniu praktyk młodzież otrzyma opinie i certyfikaty międzynarodowe, w tym ECVET - europejski system transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym.

Pobyt w Niemczech nie będzie tylko czasem wytężonej pracy zawodu, ale również czasem wycieczek i zajęć kulturalnych. Partner niemiecki zorganizuje wycieczki do Berlina, Drezna i wyjazdy zawodowy np. na lotnisko i do fabryki BMW.

Podczas praktyk uczniowie naszej szkoły zdobędą wiedzę i umiejętności, których nie są                    w stanie nauczyć się u lokalnych przedsiębiorców. Będzie to również okazja do pogłębiania umiejętności posługiwania się językiem obcym. Z każdą grupą uczniów wyjedzie 2 nauczycieli ze szkoły, a nad całością projektu będzie czuwać koordynator szkolny – p. Justyna Kopczyńska.

Obecnie jesteśmy na etapie przygotowania dokumentów, podpisywania umów i negocjacji z partnerem oraz spotkań informacyjnych z uczniami i rodzicami. W najbliższy poniedziałek tj. 6.06.2016 o godz. 15.40. planowane jest spotkanie z rodzicami klas II Technikum Ekonomicznego, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Proces rekrutacji rozpocznie się we wrześniu 2016.

Wszelkie informacje i ogłoszenia na temat realizacji projektu ERASMUS+ w naszej szkole znajdziecie w zakładce „Projekty”.

Zachęcamy do lektury!             

 

                                                                                          [01.06.2016. Justyna Kopczyńska.]

Liczba gości

Odwiedza nas 44 gości oraz 0 użytkowników.

Przydatne linki

Nasi partnerzy