Podsumowanie projektu „ Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”.
W związku z kończącym się projektem z programu ERASMUS+ w naszej szkole, odbyło się uroczyste spotkanie w Auli Szkolnej. Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowany jest w ZSRCKU od 01.06.2016. do 31.12.2017r.
W uroczystości podsumowującej projekt wzięli udział zaproszeni goście z Kuratorium Oświaty we Włocławku, Starostwa Powiatowego z Radziejowa, Urzędu Gminy Radziejów, dyrektorzy szkół z powiatu, przedstawiciele instytucji współpracujących ze szkołą, przyjaciele placówki, nauczyciele pracujący w szkole, oraz uczniowie i uczestnicy projektu. Spotkanie prowadziły Pani Wicedyrektor Szkoły – Marzena Gorzycka i koordynator projektu - p. Justyna Kopczyńska.
Projekt zakładał realizację praktyk zawodowych w Niemczech przez uczniów klas ekonomicznych, hotelarskich i żywieniowych.
W styczniu 2017 roku grupa 30 uczniów Technikum Ekonomicznego wyjechała do Schkeuditz. Zrealizowali oni tam tygodniowe przeszkolenie z zakresu profilu nauczania i tygodniowy staż w firmie VITALIS.
W lipcu 2017 roku kolejna grupa: 24 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 16 uczniów Technikum Żywienia, odbyła 4-tygodniowe praktyki w niemieckich przedsiębiorstwach hotelarsko-gastronomicznych.
Wszyscy uczestnicy projektu przeszli szkolenia z j. angielskiego, niemieckiego, zajęć pedagogiczno-integrujących i zawodowych. Obie grupy odbyły 2-dniową wycieczkę do Berlina, zwiedzili Lipsk, Drezno, lotnisko Halle/Lipsk oraz wiele wizyt technicznych związanych z nauczanymi zawodami.
Pobyt na praktykach w Niemczech pozostawił w pamięci uczniów niezwykłe wspomnienia. Swoje wrażenia z wyjazdu młodzież zaprezentowała w wykonanym przez siebie filmie i zdjęciach. Był on także dla uczniów szansą do poznawania własnych możliwości i przełamania wszelkich barier. Zagraniczne praktyki przynoszą wiele korzyści ich uczestnikom, szkole, a także nauczycielom uczestniczącym w wyjeździe. Umożliwiają zdobycie nowych umiejętności i doświadczeń zawodowych. Stanowią niezwykłą szansę na poznanie funkcjonowania przedsiębiorstw branżowych, a otrzymane Certyfikaty Europass Mobilność oraz zaświadczenia potwierdzające zdobyte przez uczniów kompetencje i umiejętności są niezaprzeczalną przepustką zarówno na polskie, jak i zagraniczne rynki pracy.
Widzimy już teraz korzystny wpływ uczestnictwa w programie ERASMUS+ na terenie naszego regionu. Jesteśmy placówką rozpoznawalną. Próbujemy uświadomić władzom lokalnym, instytucjom i pracodawcom jak ważna jest współpraca między nami, jak ważne jest dostosowywanie kształcenia praktycznego do rynku pracy i zmieniających się warunków gospodarczych.
Staramy się upowszechniać program ERASMUS+ w naszym regionie, bo jest to dobry sposób uświadamiania młodym mieszkańcom, że ich los leży w ich własnych rękach.
Pragniemy podziękować Wszystkim za włożony trud i wysiłek w realizację tego projektu, a przede wszystkim uczniom – uczestnikom wyjazdu, którzy zdobyli uznanie pracodawców.
Praktyki w Niemczech były cennym doświadczeniem zawodowym, ale przede wszystkim fantastyczną życiową przygodą dla wszystkich uczestników programu.
Zapraszamy do galerii zdjęć.
Wycieczka uczestników projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
Dnia 20 października klasa TH i TŻiUG uczestnicy Projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”, uczestniczyli w wycieczce do Hotelu Afrodyta SPA w Radziejowicach a także brali w Targach World Travel Show w Nadarzynie koło Warszawy.
Pierwszym punktem naszej wycieczki było zwiedzanie czterogwiazdkowego Hotelu Afrodyta SPA położonego nad zbiornikiem wodnym Hamernia 35 km od Warszawy. Obiekt posiada luksusowe wnętrza, stylowy basen i bogatą strefę wellness SPA. W strefie Business odbywają się szkolenia, konferencje. Hotel dysponuje siedmioma salami konferencyjnymi co daje możliwość organizacji spotkań nawet do 530 uczestników. Posiada także dwupoziomowy kompleks AQUA SPA. Składa się on z 15 gabinetów, w których wykonywane są pielęgnacyjne zabiegi kosmetyczne na twarz i ciało oraz relaksujące masaże. Integralną częścią Strefy Relaksu jest stylowy basen, strefa saun oraz jacuzzi.
Kolejnym punktem naszej wycieczki były Międzynarodowe Targi World Travel Show, które odbywały się w największym w tej części Europy Centrum Targowo-Konferencyjnym Ptak Warsaw Expo w Nadarzynie koło Warszawy. Międzynarodowe Targi Turystyczne to jedno z głównych wydarzeń targowych branż turystycznych w Polsce. Krajem partnerskim tegorocznej edycji był Meksyk. W Salonie Turystyki Krajowej i Zagranicznej mogliśmy zapoznać się z atrakcjami turystycznymi państw, regionów i miasta z całego świata. W ramach Festiwalu Podróżników odbywały się spotkania ze znanymi obieżyświatami m.in.: Wojciech Cejrowski, Aleksander Doba i Nela Mała Reporterka. Nam udało się wysłuchać wykładu pana Wojciecha Cejrowskiego.
Odwiedziliśmy także Salon Camper&Caravan i Warszawski Salon Jachtowy, gdzie mogliśmy obejrzeć kampery, przyczepy a także wystawę jachtów motorowych i żaglowych.
Zmęczeni i pełni wrażeń wróciliśmy do domu. A za miesiąc uczestników projektu czeka jeszcze jedna wyprawa. ……
Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” dobiega końca…
Równoległe z początkiem roku szkolnego, młodzież klas Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Przemyscte podsumowała wakacyjne praktyki zawodowe w Niemczech finansowane z programu ERASMUS+.
W lipcu uczniowie wrócili z 4-tygodniowych praktyk, które realizowali w przedsiębiorstwach w Lipsku. Przyszli hotelarze zdobywali umiejętności w takich hotelach jak: Hotel Royal, Hotel Arena, Hotel Markgraf, Hotel Michaelis, Hotel Via City,AppartmentHotelSchlafGuti PensionShlafGut. Podczas praktyk uczennice pracowały w różnych działach hotelowych: w restauracji, w kuchni i w dziale służby pięter.
Uczniowie klas gastronomicznych pracowali w części kuchennej w obiektach zbiorowego wyżywienia: Goldener Herbst SAH, Helios, SAH Goyastraße. 16 uczniów poznało zasady przygotowywania potraw dietetycznych, deserów, korzystali ze sprzętu i urządzeń niezbędnych do produkcji dań.
Praktykanci pracowali codziennie 8 godzin przez 5 dni w tygodniu. Samodzielnie dojeżdżali do pracyśrodkami transportu publicznego z miejscowości Schkeuditz, oddalonego od Lipska o 16 km. Zazwyczaj korzystali z szybkiej kolei międzymiastowej, tramwajów, a także autobusów. Bilety lokalne zostały zakupione ze środków projektu.
Weekendy i niektóre popołudnia były zapełnione licznymi atrakcjami. W pierwszy dzień pobytu, młodzież udała się do Lipska, zwiedziła miasto i miejsca praktyk. Podczas pierwszego weekendu uczniowie wyjechali na 2-dniową wycieczkę do Berlina, gdzie z przewodnikiem zwiedzili najważniejsze punkty niemieckiej stolicy. W pozostałe wolne dni zwiedzali muzea, parki, miejsca odpoczynku, a uczniowie Technikum Hotelarstwa zwiedzili Lotnisko Lipsk/Halle. Nie zabrakło czasu na odpoczynek nad jeziorem i korzystanie z wakacyjnej pogody.
Młodzież z ZSRCKU w Przemystce zakwaterowana była w ośrodku VITALIS w Schkeuditz, gdzie przebywali uczniowie również z innych części świata, np.z Portugalii, Bułgarii, Hiszpanii i z innych miast Polski. Była to okazja do nawiązania ciekawych znajomości, a także zmuszała do komunikacji w językach obcych.
Po powrocie do Polski, uczniowie wypełnili Raporty Uczestników i obszerną dokumentację z praktyk. W pierwszych tygodniach nauki, po przeprowadzeniu rozmów z opiekunami, nauczycielami zawodu młodzież pozytywnie podsumowała praktyki zawodowe w Niemczech. Na podstawie dokumentacji uczniowie otrzymali świadectwa wraz z wpisem o zrealizowanych praktykach zagranicznych.
Grono Pedagogiczne jest dumne ze swoich uczniów, ponieważ wszyscy uczestnicy wakacyjnych praktyk otrzymali pozytywne opinie o wywiązywaniu się ze swoich obowiązków, a także oceny celujące za praktyki. Gratulujemy!!
Zakończenie wyjazdów na praktyki to jeden z najważniejszych punktów projektu. Obecnie oczekujemy na zatwierdzenie Europassów przez Krajowe Centrum Europass w Warszawie i przygotowywujemy się do Spotkania Podsumowującego cały projekt upowszechniając jego rezultaty i pozytywne strony.
Dzięki uczestnictwu w projekcie uczniowie stają się bardziej odważni, otwarci i pewni siebie. Część osób uwierzyło w swoje możliwości i umiejętności zarówno zawodowe jak i językowe. Grono z nich po powrocie z Niemiec wyjechało do pracy w hotelach na terenie Polski. Przykładem mogą być Julia Oksik i Natalia Podolska, które pracowały w Hotelu Bartan w Gdańsku-Sobieszewie. Jak same zauważyły, było im o wiele łatwiej nawiązywać kontakty z zagranicznymi gośćmi hotelowymi podczas obsługi w restauracji.
Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” w Zespole Szkół w Przemystce kończy z dniem 31.12.2017. W praktykach w ramach tej części projektu projektu wzięło udział 16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych i 24 z Technikum Hotelarstwa. Rolę opiekunów pełniły: p. Renata Meller, Anna Paczkowska i Małgorzata Kubacka.
Justyna Kopczyńska
Maria Guźlewska
Zagraniczne praktyki w Niemczech rozpoczęte…..
Od 25 czerwca br. 40 naszych uczniów przebywa na praktykach w ramach projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowanego przez naszą szkołę przy wsparciu programu ERASMUS+.
Grupa 16 uczniów z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych oraz 24 osoby z Technikum Hotelarstwa realizują praktyki zawodowe w hotelach i obiektach zbiorowego żywienia na terenie Lipska. Zdobywają wiedzę i umiejętności z zakresu swojego profilu nauczania, biorą udział w wycieczkach i wyjazdach. Zwiedzili już atrakcje Lipska, a w najbliższy weekend wyjadą na 2-dniową wycieczkę do Berlina, a w następny do Drezna. Podczas 4-tygodniowego pobytu za granicą zdobędą doświadczenie zawodowe oraz nauczą się komunikacji w j. angielskim i niemieckim.
10 lipca br. Dyrekcja Szkoły i koordynator projektu planują wizytę monitorującą w Niemczech w miejscach realizacji stażu i zakwaterowania.
Zapraszamy do obejrzenia zdjęć.
Wizyta monitorująca realizację projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”.
W czwartek, 4 maja br., nasza szkoła gościła przedstawiciela z Warszawy z Narodowej Agencji Programu Erasmus +.
W wizycie monitorującej realizację projektu „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” w ZSRCKU uczestniczyła pani Aleksandra Bałchan – Wiśniewska, opiekun naszego projektu. Celem wizyty było omówienie przebiegu realizacji projektu pod względem organizacyjnym i jakościowym oraz ewentualnych trudności. Wizyta służyła też przedyskutowaniu możliwości programu Erasmus+ i możliwego wsparcia przez Narodową Agencję. Przedstawicielka NA przejrzała dokumentację projektową, rozmawiała też z uczestnikami projektu i opiekunem młodzieży –p. Renatą Meller. O ocenie realizacji zadań szkoła zostanie poinformowana w terminie 30 dni od zakończenia wizyty.
Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowany jest od czerwca 2016 roku. Pierwsza grupa uczniów (z technikum ekonomicznego) wyjechała do Niemiec w lutym 2017 roku.
Do wyjazdu przygotowuje się kolejna grupa uczniów wraz z opiekunami. Uczniowie uczestniczą w zajęciach z języka niemieckiego, angielskiego, wsparcia kulturowego, zajęć motywująco-integrujących i zajęć zawodowych.
Uczniowie z klas technikum hotelarstwa i technikum żywienia i usług gastronomicznych wyjadą do Niemiec w czerwcu 2017 r. na okres 4 tygodni.
Koordynator projektu:
Justyna Kopczyńska
Zagraniczne praktyki uczniów z Przemystki
Uczniowie klas ekonomicznych Zespołu Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w Przemystce 11 lutego wrócili z dwutygodniowego stażu w firmie Vitalis GmbH w Schkeuditz k. Lipska/ Niemcy.
Odbywali oni tam praktyki w ramach projektu programu Erasmus+ ,,Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” realizowanego przy wsparciu z funduszy UE. Uczestnictwo w projekcie umożliwiło młodzieży zdobycie nowych umiejętności interpersonalnych, doskonalenie języka niemieckiego, oraz podniesienie swojej wartości na zagranicznym rynku pracy. Uczniowie mieli także możliwość zaliczenia praktyk zawodowych w języku obcym.
Program stażu podzielony był na dwa etapy. Pierwszy etap to szkolenia z zakresu przedsiębiorczości. W drugim tygodniu pobytu zrealizowano praktyki na terenie firmy Vitalis w połączeniu z obsługą oprogramowania komputerowego w języku obcym.
Program praktyk zapewniał naszym uczniom wizyty kulturowe i zawodowe jak: wycieczkę do Drezna, dwudniowe zwiedzanie Berlina, Lipska. Odbyły się także liczne wizyty techniczne: w porcie lotniczym w Leipzig/Halle, w fabryce BMW, w Netto Marken-Discount w okolicach Halle oraz wiele innych atrakcji.
Przyszli ekonomiści otrzymali certyfikaty odbytych szkoleń, oraz dokumentację europejską Europass-Mobility, ECVET- Europejski System Transferu Osiągnięć w Kształceniu i Szkoleniu Zawodowym.
To nie jest jeszcze koniec przygody z projektem realizowanym w Przemystce. Obecnie trwają przygotowania do kolejnego wyjazdu młodzieży. Tym razem wyjadą uczniowie z klas Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych na 4-tyodniowe praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach w Lipsku.
.
LISTA RANKINGOWA KANDYDATÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU
„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
lp. |
TECHNIKUM HOTELARSTWA imię i nazwisko |
1. |
Katarzyna Brzezińska |
2. |
Justyna Zaborowska |
3. |
Julia Oksik |
4. |
Natalia Podolska |
5. |
Natalia Korytkowska |
6. |
Nikola Waszak |
7. |
Angelika Kraińska |
8. |
Paula Szatkowska |
9. |
Natalia Torzewska |
10. |
Izabela Rajska |
11. |
Dominika Idziak |
12. |
Patrycja Ziętara |
13. |
Donata Wujciak |
14. |
Dominika Szpadzińska |
15. |
Klaudia Kosińska |
16. |
Iwona Szeląg |
17. |
Nikola Augustyniak |
18. |
Aleksandra Zarzycka |
19. |
Andżelika Stawicka |
20. |
Natalia Ziętara |
21. |
Natalia Lewandowska |
22. |
Alicja Frasunek |
23. |
Daria Krychowiak |
24. |
Klaudia Bartczak |
lp. |
TECHNIKUM ŻYWIENIA I USŁUG GASTRONOMICZNYCH imię i nazwisko |
1. |
Alicja Kalafus |
2. |
Aleksandra Ludwiczak |
3. |
Daria Sasińska |
4. |
Anna Laskowska |
5. |
Wiktoria Płoszaj |
6. |
Magda Szczepańska |
7. |
Szmagalska Alicja |
8. |
Daria Waszak |
9. |
Justyna Fronczak |
10. |
Daniel Świerczyński |
11. |
Agnieszka Jaworska |
12. |
Natalia Olczak |
13. |
Natalia Trawczyńska |
14. |
Natalia Winiecka |
15. |
Marcin Pachliński |
16. |
Mikołaj Drzewiecki |
LISTA REZERWOWA KANDYDATÓW DO PROJEKTU
„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
lp. |
imię i nazwisko |
1. |
Miłosz Żywiczka – TECHNIKUM HOTELARSTWA |
LISTA KANDYDATÓW ZAKWALIFIKOWANYCH DO PROJEKTU
„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
lp. |
imię i nazwisko |
1. |
Wiktoria Walasik |
2. |
Dariusz Jastrzębski |
3. |
Patrycja Chłodzińska |
4. |
Joanna Frątczak |
5. |
Kinga Janowska |
6. |
Karolina Kołodziejska |
7. |
Julia Lewandowska |
8. |
Klaudia Walasik |
9. |
Justyna Waszak |
10. |
Milena Szklarska |
11. |
Natalia Jóźwiak |
12. |
Natalia Wojtasińska |
13. |
Ewelina Szydłowska |
14. |
Michał Miętkiewicz |
15. |
Marika Bogusławska |
16. |
Patrycja Małek |
17. |
Mateusz Górski |
18. |
Monika Rzeczkowska |
19. |
Jakub Śmigiel |
20. |
Emilia Wilińska |
21. |
Krystian Rybicki |
22. |
Aleksandra Kotwica |
23. |
Daria Dombrowska |
24. |
Mateusz Filipiak |
25. |
Artur Krychowiak |
26. |
Andżelika Jendrzejczak |
27. |
Ola Waszak |
28. |
Martyna Pijanowska |
29. |
Weronika Marczewska |
30. |
Ewa Gralak |
LISTA REZERWOWA KANDYDATÓW DO PROJEKTU
„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
|
lp. |
imię i nazwisko |
|
1. |
Katarzyna Kulińska |
2. |
Adam Drzewiecki |
|
3. |
Weronika Paczkowska |
|
4. |
Michał Mroczkowski |
|
5. |
Michał Miliński
|
|
LISTA OSÓB, KTÓRE ZREZYGNOWAŁY Z UDZIAŁU W PROJEKCIE
„Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery”
1. Marcelina Jończak
2. Martyna Żurańska
3. Adrian Korzycki
4. Sara Dudziak
Pierwszy krok do kariery
Projekt „Zagraniczne praktyki – krokiem do kariery” jest realizowany przez
Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego im. Ziemi Kujawskiej w okresie 01.06.2016 – 31.12.2017. Projekt jest przeznaczony dla uczniów i uczennic kierunków technik ekonomista, technik hotelarstwa i technik żywienia i usług gastronomicznych i jest realizowany przy wsparciu programu Unii Europejskiej Erasmus+. Dofinansowanie projektu wynosi 137 684,00 EUR.
Szkoła opracowała projekt we współpracy z firmą Vitalis GmbH ze Schkeuditz w Niemczech. Naszym zamysłem była pomoc uczniom w pokonaniu barier związanych z uzyskaniem pierwszego zatrudnienia, takich jak: brak doświadczenia zawodowego coraz częściej wymaganego przez pracodawców, słaba umiejętność w posługiwaniu się językami obcymi, czy niewystarczające kompetencje społeczne i osobiste. Celem projektu zatem jest zwiększenie szans na zatrudnienie uczniów, dzięki umożliwieniu nabycia przez nich kwalifikacji i umiejętności niezbędnych w poruszaniu się na współczesnym europejskim rynku pracy. Aby osiągnąć cel, 70 naszych uczniów i uczennic weźmie udział w zagranicznych stażach w niemieckich przedsiębiorstwach. Dzięki udziałowi w takiej mobilności uczniowie nie tylko będą mogli poszerzyć swoją wiedzę zawodową, ale także będą mogli sprawdzić się jako pracownicy w warunkach przypominających realne zatrudnienie, nauczą się współpracy w grupie, komunikacji i organizacji działań. Chcemy, aby nasi uczniowie byli nie tylko dobrze wykwalifikowani, ale także elastyczni i otwarci na inne kultury, co jest kluczowe dla rozwoju młodego człowieka.
Staże odbędą się w dwóch turach, w okresach: 28.01.2017 – 11.02.2017 i 25.06.2017 – 22.07.2017. Umiejętności uzyskane w Niemczech zostaną potwierdzone przez dokumenty ECVET, Europass Mobilność oraz krajowe certyfikaty, które z pewnością stanowić będą istotny punkt w CV uczniów i zwrócą w przyszłości uwagę potencjalnych pracodawców. Przed mobilnością uczniowie przejdą przez zajęcia językowe, kulturowe i pedagogiczne przygotowujące ich do pobytu w kraju goszczącym.
Udział w mobilnościach przyniesie także korzyści dla naszej placówki. Projekt w partnerstwie międzynarodowym to szansa na ugruntowanie pozycji na arenie międzynarodowej i podniesienie rozpoznawalności w Europie oraz szansa na dostosowanie naszego kształcenia praktycznego do standardów europejskich.
Udział w projekcie jest bezpłatny. Koszty utrzymania, podróż, ubezpieczenie, kieszonkowe, wycieczki, przejazdy lokalne w Niemczech pokryte zostaną z budżetu projektu.
Długa droga uwieńczona sukcesem.
Szkoła otrzymała grant finansowy z programu ERASMUS+.
Możliwość ubiegania się o dofinansowanie projektu z funduszy unijnych stała się zaczątkiem do opracowania treści całego projektu. Proces tworzenia projektu rozpoczął się już na początku roku szkolnego 2015/16.
Dzięki konsekwentnym działaniom, jasno nakreślonym celom i efektom działań, udało się pozyskać finansowanie, a projekt został wysoko oceniony przez niezależnych ekspertów Agencji Narodowej i otrzymał 93 na 100 możliwych punktów. Tym samym znaleźliśmy się grupie 215 szkół (na 781 aplikujących placówek), którym udało się pozyskać zewnętrzne finansowanie dla swoich działań (Grant otrzymało jedynie 5 placówek edukacyjnych z woj. kujawsko-pomorskiego).
Podczas tworzenia założeń projektu mieliśmy na uwadze, że jego beneficjentami będą uczniowie naszej szkoły. Wychodząc na przeciw potrzebom szkoły, przygotowaliśmy ofertę bezpłatnych staży i praktyk w Niemczech.
Mobilności do miejscowości Schkeuditz, Lipsk i Halle w Niemczech odbędą się w dwóch turach:
I tura – 30 uczniów z Technikum Ekonomicznego – 28.01.2017-11.02.2017.
II tura – 20 uczniów z Technikum Hotelarstwa i 20 osób z Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych – 25.06.-22.07.2017.
Przyszli ekonomiści odbędą tygodniowe szkolenie i tygodniową praktykę.
Osoby uczące się w Technikum Hotelarstwa i Technikum Żywienia zrealizują 4-tygodniowe praktyki zawodowe w hotelach i restauracjach.
Koszty dojazdu, zakwaterowania i wyżywienia oraz szkolenia przygotowujące do mobilności zostaną pokryte z funduszy unijnych. Po zrealizowaniu praktyk młodzież otrzyma opinie i certyfikaty międzynarodowe, w tym ECVET - europejski system transferu osiągnięć w kształceniu i szkoleniu zawodowym.
Pobyt w Niemczech nie będzie tylko czasem wytężonej pracy zawodu, ale również czasem wycieczek i zajęć kulturalnych. Partner niemiecki zorganizuje wycieczki do Berlina, Drezna i wyjazdy zawodowy np. na lotnisko i do fabryki BMW.
Podczas praktyk uczniowie naszej szkoły zdobędą wiedzę i umiejętności, których nie są w stanie nauczyć się u lokalnych przedsiębiorców. Będzie to również okazja do pogłębiania umiejętności posługiwania się językiem obcym. Z każdą grupą uczniów wyjedzie 2 nauczycieli ze szkoły, a nad całością projektu będzie czuwać koordynator szkolny – p. Justyna Kopczyńska.
Obecnie jesteśmy na etapie przygotowania dokumentów, podpisywania umów i negocjacji z partnerem oraz spotkań informacyjnych z uczniami i rodzicami. W najbliższy poniedziałek tj. 6.06.2016 o godz. 15.40. planowane jest spotkanie z rodzicami klas II Technikum Ekonomicznego, Technikum Hotelarstwa oraz Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych. Proces rekrutacji rozpocznie się we wrześniu 2016.
Wszelkie informacje i ogłoszenia na temat realizacji projektu ERASMUS+ w naszej szkole znajdziecie w zakładce „Projekty”.
Zachęcamy do lektury!
[01.06.2016. Justyna Kopczyńska.]